Skip to Content

10.12.2014 | Lectures

Per Nadal, torrons

ALIMARA. Per Nadal, torrons. València : Denes , 2014. [1CD]. El podeu trobar a la Biblioteca del Museu Valencià d’Etnologia amb la signatura: BETNO RE 0342

Este és el títol del nou llibre-disc d’Alimara que vos oferix 14 nadales tradicionals valencianes arreplegades a diferents pobles. ¿No vos sembla un bonic regal nadalenc? A nosaltres sí, i de fet ja l’hem rebut. Alimara ens ha regalat un parell d’exemplars per poder posar-los a la vostra disposició en la Biblioteca del Museu Valencià d’Etnologia.

Quan s’assabentàrem que Alimara havia publicat este disc, de seguida ens posarem en contacte amb ells per preguntar com el podíem aconseguir perquè formarà part de la nostra col·lecció. En un tres i no res va aparèixer per la Biblioteca Ernest Machí, en representació d’Alimara,  amb dos exemplars per a nosaltres, més bé per a tots vosaltres.

¿Què no sabeu que és Alimara? Alimara és un grup de dansa valenciana que va nàixer l’any 1975 per iniciativa d’un grup de gent procedent del Seminari d’Art Popular, de la Càtedra d’Història de l’Art regida pel professor En Felip Garin de la Facultat de Filosofia i Lletres de València.
La seua tasca s’ha centrat en la investigació, restauració, i difusió de la música, els balls, les danses, les cançons i la indumentària valenciana. Un dels camps als que ha dedicat major atenció i esforços ha estat la difusió de la dansa valenciana,  tant a nivell d’investigació, recerca i restauració, com a nivell didàctic donant cada any gran quantitat de cursos. Actualment, continuen treballant en la recerca i restauració de balls, cançons, festes i costums que es trobaven perduts o en greu perill de desaparició, i són una secció de la Societat Coral El Micalet.

Alimara grup de danses

Una vegada fetes les presentacions per als més despistats, vos deixem amb les paraules d’Ernest Machí, com a representant d’Alimara, sobre el seu nou disc:

«Les festes i les celebracions són un ritual separat de qualsevol funcionalitat natural. Són pròpies de totes les cultures humanes com el joc o la música. Fins i tot, les festes generen un calendari festiu particular que identifica una cultura. I gràcies al calendari, les festes esdevenen un instrument cultural. El calendari festiu converteix les festes en celebració reflexiva de la identitat, en un condensador de les tradicions i del patrimoni cultural que anem actualitzant.

La festa trenca el temps ordinari de treball i genera un ambient propici per a l’emotivitat, i així prendre consciència i formar una identitat col·lectiva. La festa trenca el temps, el parteix en períodes perquè no tinga una durada indefinida, insuportable; l’humanitza.» (Vicent Peris, fragment del llibre-cd Per Nadal, torrons, Alimara, Andana records, Denes editorial, 2014)».

Cantant nadales Alimara - Biblioteca del Museu Valencia Etnologia

«La investigació, restauració, dignificació i difusió del folklore del País Valencià ha sigut la tasca del grup de danses Alimara des del seu naixement l’any 1975. Ens hem centrat especialment en la restauració de balls, cançons, festes i costums que es trobaven pràcticament perduts o en greu perill de desaparició.

En aquest àmbit, Alimara ha treballat des de fa molts anys per a que el Nadal valencià torne a les nostres cases i carrers. És per això que des de fa gairebé 10 anys, el dia 22 de desembre ens congreguem a la plaça de l’Arquebisbat de València per a donar inici a una Ronda de Nadal que discorre pel carrer de les Avellanes fins al carrer de la Mar, cantant nadales i demanant l’aguirlando per les cases i botigues.

Cantant-nadales-Alimara-carrer-avellanes---Biblioteca-del-Museu-Valencia-Etnologia

D’entre totes les festes religioses que trobem al llarg de l’any, el Nadal és la que més arrelada està en la nostra cultura, en la nostra forma de viure eixos dies de l’any. Independentment del fet religiós, el Nadal inunda cadascuna de les nostres cases amb festa, alegria i records. Són dies de reunir-se amb la família i els amics, i de reforçar els lligams que formen la nostra societat.

El nou treball que ara vos presentem representa una xicoteta part del Nadal valencià, del Nadal tal i com el vivien i el cantaven els nostres avantpassats. Un Nadal en què les cançons prenien un paper principal, en què la música omplia els carrers dels nostres pobles i ciutats per a proclamar el naixement de Jesús o demanar l’aguirlando. Es tracta d’un disc amb 14 nadales recollides a diferents poblacions del País Valencià, que representen l’ampli ventall musical que usàvem els valencians per a festejar el Nadal, i que gràcies a treballs com aquest podem seguir cantant.

Cantant-nadales-Alimara-de-prop---Biblioteca-del-Museu-Valencia-Etnologia

A més, el disc va acompanyat d’un llibret de 90 pàgines amb pròleg de Jordi Reig i textos de Vicent Peris, Salvador Mercado, Josep Juste i Paco Lucas, en els quals s’explica la manera de viure les festes de Nadal en alguns pobles valencians, com per exemple Benassal, Ibi, Altea o València, i la forma musical que prenen els cants nadalencs depenent de la zona geogràfica. I com no, inclou les lletres de totes les nadales del disc per a poder cantar-les a casa, com ha de ser.

Esperem que gaudiu d’ell tant com nosaltres hem gaudit fent-lo per a vosaltres.

Bon Nadal!»

Ernest Machí

Alimara

Si voleu acudir a alguna de les presentacions que tenen programades teniu moltes opcions, ja que els trobareu a diferents comarques valencianes, des de l’enllaç anterior podreu accedir-hi a l’agenda d’Alimara.

Presentació del disc al Teatre el Micalet el passat 17 de novembre de 2014

Presentació del disc al Teatre el Micalet – Imatge de blogdanses.es – Punxeu la imatge si voleu accedir a la resta de fotos del seu bloc

Si esteu a casa i voleu tindre este disc per a vosaltres amb un sol clic, el podeu comprar per internet en itunes o si vos apetix fer una volteta aneu a la vostra tenda de referència o veniu a la Biblioteca i el podreu traure en préstec i sentir-lo tranquil·lament a la vostra casa.

¡Recordeu que el dia 22 de desembre de vesprada vos esperen a tots i a totes a la plaça dele Arquebisbat per fer la Ronda del Nadal pel carrer d’Avellanes!

Esperem que vos agrade tant com a nosaltres. ¡Vos el recomanem encaridament!