MIR PEGUEROLES, Carles. Plantes i remeis: de la terra al rebost. Usos tradicionals de les plantes a les Coves de Vinromà. Associació Cultural Tossal Gros, 2018.
Aquesta interessant obra la podeu trobar a la biblioteca del Muvaet, amb la signatura BETNO 9273
El passat mes d’octubre el nostre company, Jorge Cruz, conservador del Museu Valencià d’Etnologia, va assistir a les XXIII Jornades Culturals de la Plana de l’Arc que tingueren lloc a les Coves de Vinromà i d’allí ens va dur este regal. El seu autor, Carles Mir, li havia donat un exemplar per a dipositar-lo ací. Per a una biblioteca especialitzada en cultura tradicional, com és el nostre cas, és imprescindible poder posar a disposició dels investigadors totes aquelles publicacions locals que d’altra manera són molt difícils de consultar, i ausades ma vida que ho són. A nosaltres ens costa moltíssim poder arribar a les publicacions de tots els racons del territori valencià i actes de generositat com estos ens ho fan una miqueta més fàcil. I és que això volem, que tots aquells autors i autores pensen en nosaltres com a centre d’informació i referència sobre cultura tradicional valenciana i ens puguen fer arribar, o almenys informar, que un repertori de recopilació, un cançoner o una guia d’etnobotànica s’ha publicat en qualsevol racó valencià.
A més a més, bons lectors, no vos podeu fer a la idea de com ens ha agradat este llibre, no sols pel gran treball d’investigació que té darrere, sinó també per l’acurada edició, una clara estructura amb un disseny i maquetació que fa gaudir molt més de les paraules. Tot això se li ha d’agrair a l’Associació Cultural Tossal Gros que ha estat l’editora.
Com a bon coneixedor de la màgia de les plantes, bon seguidor de les passes del gran Joan Pellicer i amant de les muntanyes valencianes, li hem demanat al nostre company, Jorge Cruz Orozco del Museu Valencia d’Etnologia, que ens escriga una ressenya del llibre de Carles Mir i ací teniu la seua opinió:
“L’any 2017 el Museu Valencià d’Etnologia presentava l’exposició “Joan Pellicer, la saviesa de les nostres plantes”. Amb aquesta exposició, que ha itinerat per diferents pobles, i tot un seguit d’actes com impulsar l’edició del “Diari de Sotaia” o la celebració de taules rodones i excursions s’ha volgut recuperar la figura i l’obra de l’etnobotànic Joan Pellicer. L’irrepetible metge saforenc ha marcat, sens dubte, un abans i un després en la manera d’estudiar i de comunicar els coneixements sobre la utilització tradicional de les plantes al nostre país.
L’emprempta de Joan Pellicer es fa notar al llibre Plantes i remeis: de la terra al rebost. Usos tradicionals de les plantes a les Coves de Vinromà, del biòleg Carles Mir Pegueroles. Algunes cites de Bernat Capó i del mateix Pellicer donen pistes suficients per a saber dels plantejaments de Carles Mir. Ell mateix ho diu expressament al full 36: “els coneixements […] han de ser tornats a la societat que els va generar”.
Es tracta d’una recerca rigorosa en el mètode: amples coneixements botànics i del territori per part de l’autor; 17 informants que proporcionen sòlides bases i contrast a les conclusions; tres anys de treball (cal pair bé una entrevista abans de traure-li tot el contingut); entrevistes filmades; etc. El resultat és, doncs, coherent amb l’esforç de Carles Mir. Unes 130 fitxes de plantes i un receptari donen una panoràmica cabdal de com les gents de Les Coves de Vinromà –especialment masoveres i masovers– aprofitaven els recursos vegetals del seu entorn. Un llibre clar, ordenat, de fàcil lectura, i alhora farcit d’informacions valuoses en una doble direcció.
En primer lloc, preservar uns coneixements populars que han perdut la cadena de transmissió que assegurava la seua pervivència a la societat tradicional. En segon lloc, avançar en la reconstrucció del vast trencaclosques dels sabers etnobotànics i etnomèdics valencians. En aquesta tasca, Carles Mir s’unix a Mulet, Climent, Pellicer, Orengo i altres etnobotànics que han maldat des de fa anys per construir una etnografia sòlida d’aquesta parcel·la de la nostra cultura.
El llibre està curosament editat per l’Associació Cultural Tossal Gros de Les Coves de Vinromà afegint així un nou valor, el de la iniciativa local. Carles Mir hauria de continuar amb les recerques etnobotàniques. És el millor homenatge que es pot retre a Pellicer, Capó i a tots els informants.”
Jorge Cruz Orozco
Conservador del Museu Valencià d’Etnologia
Gràcies, Carles Mir, de part de la Biblioteca del Museu Valencià d’Etnologia i enhorabona per este treball!