Apunteu! Presentem la darrera novel·la de Víctor Labrado, reconeguda amb el Premi Ciutat d’Alzira, el proper 27 de juny a les 18:30 hores a la Sala Horta i Marjal de L’ETNO.
A la Biblioteca tenim molt clar perquè esta novel·la s’ha de presentar al museu i també tenim molt clar que serà una presentació molt singular. En tot cas, li hem demanat al seu autor que ens raone per què calia fer una presentació de «Nascuts del fang» a L’ETNO.
Víctor Labrado, aficionat a la novel·la
He escrit, des de La mestra (1995) fins a Nascuts del fang (2024), sempre novel·la sense ficció: no invente els fets que narre, he intentat en tots els casos reconstruir-los amb un màxim de fidelitat, documentant-me tan exhaustivament com he pogut.
Al llarg de sis novel·les, escrites durant 30 anys, he intentat fer una història recent i popular del País Valencià, amb els herois més nostres, més de casa: les aventures d’estraperlistes, de jugadors de raspall, de maquis, de l’últim dels bandolers valencians, de mariners –potser dels últims valencians que han navegat en nom propi–, o de la mestra que va voler fer escola en valencià… de la gent que, per dir-ho clar i ras, venim, en paraules de Raimon, “d’un silenci antic i molt llarg.”
Nascuts del fang, una novel·la per presentar (també) a L’Etno
Sent com soc suecà, havia d’arribar el moment, perquè el tema se m’imposa, de fer la novel·la de la marjal, de la meua gent de vora l’Albufera. De la generació concretament que, vist com anava el món, van baratar la corbella pels llibres i van fer, amb un esforç d’heroi dels nostres temps, el salt de la marjal a la universitat, allà pels anys 60.
El llibre es va poder escriure gràcies a la disposició del protagonista, Ramonet –Ara, uns 60 anys després, definitivament Ramon.
No cal dir que, personatge d’una novel·la sense ficció, alhora que personatge de la novel·la, és també persona realment existent. Passat més de mig segle després dels fets viscuts, Ramon em va regalar la seua història: nascut i criat a la marjal, hi va aprendre tot el que calia saber de l’arròs, de les anguiles i dels allipebres, de les séquies que es deixaven navegar a perxa, de les tecles de les senyoretes o dels ànecs salvatges que inspiren la dita aquella de “pardal que vola…”
Per tant, Nascuts del fang, alhora que una biografia de Ramon, parla de tota una manera de viure ja desapareguda. I alhora, ben pròxima encara.
Aprofitant-me, una vegada més, de la seua amabilitat, farem la presentació del llibre a l’Etno: a la Sala Horta i Marjal, no cal dir. Allí hi ha tota una col·lecció de ferramenta antiga que ens permet il·lustrar la cultura material que apareix a la novel·la: les distintes corbelles, per a què servien, com es feia anar la tragella, les aixades d’asta llarga i d’asta curta per mantenir les séquies i aterrar nous camps, com calia posar-se les garramatxes per evitar les sangoneres o les cotimanyes, l’entauladora o l’infern per a treballar el fang… Tot ens ho sabrà explicar el mateix protagonista, Ramon, als curiosos que vulguen fer una lectura de Nascuts del fang més detallada, de més concreció.
En definitiva, calia aprofitar l’ocasió de fer aquesta presentació singular, perquè, de presentacions de llibre comptant amb la presència de l’autor, se’n poden fer tantes com vulguem. Cada dia. El mèrit i el trellat d’aquesta serà que el llibre el presentarà el protagonista.
No es pot demanar més, em pense.
Víctor Labrado
Vos deixem este tastet per a obrir gola!
I ja sabeu, vos esperem el 27 de juny a les 18:30 hores a la Sala Horta i Marjal de L’ETNO!