Skip to Content

5.1.2016 | Activitats, Fons documentals

Quotidianitat i adoctrinament : objectes del franquisme

La Biblioteca de Museu Valencià d’Etnologia ha cedit la imatge que protagonitza el cartell d’esta exposició de l’Ajuntament de Quart de Poblet. Voleu saber qui és?

En 1939 l’editorial Hergán de Vigo va editar una sèrie de retallables anomenada «La auténtica Shirley».  Shirley Temple era als anys 30 l’actriu infantil de moda a la qual totes les xiquetes es volien semblar, per la qual cosa era la millor opció per atraure amb una completa ideologia franquista a les menudes de la casa. Este retallable expressa molt bé un dels aspectes que  l’exposició que divendres 8 de gener s’inaugurarà a la Casa de la Cultura de Quart de Poblet vol contar, com els objectes quotidians van ser reflex de l’adoctrinament del règim que s’instaurà aquell any.

Shirley amb una nina biblioteca museu valencia etnologia

De «La auténtica Shirley» conservem diferents vestits retallables del models A i B en la nostra Col·lecció d’Efímera. No conservem el full sencer amb la nina i els vestits, sinó que ens  han arribat ja retallats, de segur que va ser el joguet d’alguna xiqueta de l’època.  Entre d’altres tenia vestits d’ infermera o sevillana, així com també de xiqueta falangista. En este últim cas i en el vestit groc que es reproduix al cartell, les dos tenen el braç alçat com a salutació franquista. La càrrega ideològica de les dos imatges és brutal.

Shirley falangista biblioteca museu valenciaetnologia

Shirley vestit groc biblioteca museu valencia etnologia

 

 

No és la primera vegada que cedim imatges per una exposició en l’Ajuntament de Quart de Poblet però en esta ocasió els nostres documents tenen una especial rellevància al protagonitzar la imatge de la mostra. Estem molt contents per l’elecció qua han fet i ens sembla un treball meravellós i molt representatiu del que es vol contar a l’exposició. Divendres a les 19:30 ens trobarem a la Casa de la Cultura de Quart de Poblet per acudir a la inauguració. Si voleu saber més sobre esta mostra vos convidem a punxar ací i llegir el fullet 

 

 

Si voleu saber més sobre els retallables de la Guerra Civil Espanyola, l’any 2006 el Museu d’Història de Catalunya va fer una exposició anomenada «Retallables de la Guerra Civil (1936-1939)» en la qual es volia mostrar com els jocs també servien com a arma propagandística en els dos bàndols. S’exposaren uns 150 retallables de la col·lecció personal de  Francesc d’Assís López Sala, comissari de l’exposició i fundador de l’Associació Catalana d’Amics del Retallable i es va editar un catàleg que podeu consultar a la Biblioteca del Museu Valencià d’Etnologia:

retallables_de_la_guerra_civil_1936_1939

 

Retallables de la Guerra Civil (1936-1939) : col·lecció Francesc d’Assís López Sala : [exposició] Museu d’Història de Catalunya, 16 de juny-24 de setembre de 2009 / [textos, Francesc d’A. López Sala, Albert Rumbo, Pilar Vélez].[Barcelona] : Museu d’Història de Catalunya, [2009]. Sign.: BETNO 7784

 

 

 

Esperem que vos haja agradat conéixer a «La auténtica Shirley» i conéixer la tasca que fem de préstec d’imatges i documents a altres institucions.