Demà 17 de gener és el dia de Sant Antoni Abat, més conegut per tots els valencians com Sant Antoni del porquet, patró dels animals.
És una data important per molts pobles valencians, de nord a sud de la nostra geografia molts són els que comencen el cicle festiu amb esta primera celebració de l’any.
De segur que tots el conegueu, la nostra iconografia està plena de les seues representacions amb hàbit, un bàcul del que penja una campaneta, un llibre a la mà, acompanyat d’un porc i de vegades també amb animals espantosos o amb el dimoni en forma de dona. És patró de les bèsties casolanes i dels ramats i els dimonis que li acompanyen representen aquells amb els que va haver de lluitar al desert. Des de l’inici del seu culte, cofraries, ermites i hospitals li han estat consagrades i amb el seu nom es coneixen plantes com l’herba de Sant Antoni, també anomenada “cua de gat” i malalties com el foc de Sant Antoni.
La festa de Sant Antoni es plena de foc renovador a les fogueres, de dimonis que ballen disfressats, de curses de tir i arrossegament, de calderes, de carros i tartanes, de rifes, de processons, bendicions… escoltem paraules poc habituals per molts de nosaltres com la matxà, la Santantonada, el maio, les botargues, la Filoseta…
Però la festa no és igual a tota la geografia valenciana. A l’horta de València els carros tirats per aques i cavalls adornats amb pitreres i cabeçades de diumenge es passegen pels carrers i places per ser banyats amb l’aigua beneïda, a Canals és el dia de la festa gran, este poble de La Costera és famós per tindre la foguera més alta, a Villalonga els xiquets arrosseguen rastres de llaunes i pots per fer soroll, els Serrans s’omplin de fogueres a la llum de la lluna…
Però si hi ha a terres valencianes un espai on la festa de Sant Antoni té unes característiques pròpies eixa és la comarca dels Ports i en especial Forcall. Esta localitat celebra la Santantonada, que ha sigut declarada Bé d’Interés Cultural Immaterial per la Generalitat Valenciana el passat 5 de gener de 2012. També festegen la Santantonada altres pobles de la comarca com Herbers, Cinctorres o Todolella, però és Forcall el que millor ha conservat les seues caraterístiques. Components ancestrals i religiosos s’unixen en este ritus que es desenvolupa al voltant de la barraca. Els protagonistes són Sant Antoni, les butarges, la Filoseta, el despullat, els cremallers… i tots els espectadors, sobre tot les dones que reben els crits i els espentons de les botargues. Acabada l’encesa de la barraca, comença la processó dels matxos per fer la benedicció dels animals.
Si esteu encuriosits, sabem que de segur ho estareu, podeu llegir més a la nostra biblioteca, podeu anar a viure la festa en directe l’any vinent perquè enguany ja heu fet tard o podeu veure este vídeo que hem trobat al You Tube. No patiu, encara que el comentador no pronuncia la “ll” de Forcall és molt interessant.
Primera part:
Segona part:
També vos deixem un passe de fotografies de la benedicció dels animals a un poble de l’Horta Nord, en este cas es tracta de Foios:
Quantes maneres de festejar Sant Antoni Abat! Per saber més, vine a la Biblioteca!