Skip to Content

3.2.2012 | Altres

Sant Blai, gola amunt, gola avall

Tenim molta feina per l’Etnobloc, ahir la Candelera, hui Sant Blai, ahir pa beneït i hui …

El 3 de febrer es celebra Sant Blai. Este Sant cristià va nàixer a terra turca allà pel segle III  i va ser metge, bisbe i màrtir. Es conegut per ser el protector del mal de gola i així se’l venera a molts pobles valencians.

El refranyer valencià ens diu:

Sant Blai, gola amunt, gola avall

Sant Blai gloriós ens deixe el xic i s’emporte la tos

Sant Blai, ofega-la aquesta i vine per l’altra

Però per què a Sant Blai se li atribuïx este poder?

Tot té una raó. La tradició cristiana ens ha fet arribar un episodi sorprenent que va passar durant el seu martiri i que ens pot explicar la seua devoció. Sant Blai era bisbe a terres turques i malgrat que s’havia signat ja l’Edicte de Milà, a terres orientals l’Emperador Licini va manar una nova persecució dels cristians i així va ser detingut Sant Blai. Quan el portaven cap a la presó  una mare el va parar i li suplicà pel seu fill que estava agonitzant perquè mentre menjava peix, una espina se li va entravessar  a la gola. Sant Blai imposà les mans sobre la gola del xiquet i el va salvar. A partir d’eixe moment la seua devoció es basa en  la creença de que és el protector del mal de gola.

Al post anterior parlàvem de com el pa beneït adquirix un caràcter màgic i sagrat per curar o previndre malalties i en el cas de Sant Blai ja sabeu que es el que cura o prevenix, les nostres goles.

Molts pobles són els que tenen ermites dedicades a la figura d’este Sant i que hui  el commemoren. De nord a sud del territori valencià es celebren processons i benediccions de coques, rotllos i galetes per poder previndre les afeccions de la gola.

La Salzadella al Baix Maestrat, Borriana amb la font del vi i les calderes, Gestalgar, Jalance, el Porrat de Pedreguer, el barri de Russafa a València amb els panets beneïts i la “passà” dels xiquets que són ungits amb oli beneït, Requena, Set Aigües, Alpuente i  molts pobles de la Vall d’Albaida com La Pobla del Duc, Ràfol de Salem o l’Olleria. En tot cas si hi ha un poble que està en plena festa gran, eixe és Bocairent que celebra la seua festa patronal de Moros i Cristians en honor a Sant Blai.

Des de l’Etnobloc de la Biblioteca del Museu Valencià d’Etnologia volem passar-vos alguna recepta per cuinar un pa que després cadascú pot beneir o no. Hem trobat entre altres receptes el rotllo de Sant Blai que es cuina a Bocairent. Es pot trobar diàriament als forns del poble però únicament hui els fidels el mengen beneït. És una mena de pa cremat, preneu nota…

Ingredients:

  • 1 kg de farina
  • 3 ous
  • 3 casquestes d’oli
  • Una quarta de sucre de piló
  • Mitja quarta de rent o llevat
  • Aigua
  • Un bon pessic de llavoretes

 

Elaboració:

Mescleu els ous i el sucre i aneu abocant-hi la farina que estarà mesclada amb el rent ja desfet. Aboqueu-hi l’aigua i remeneu-ho. Afegiu-hi l’oli i pasteu-ho amb les llavoretes. Deixeu-ho fer bo en un lloc càlid cobert amb un drap o tovalló i doneu-li forma de rotllo.

Torneu-ho a deixar fer bo i poseu-ho en el forn a temperatura mitja durant 20 minuts aproximadament.

Esta recepta la podeu trobar a la pàgina 256 del següent llibre:

 

UREÑA, Àgueda; GUERRERO, Isabel. Menjar i gaudir a la Vall d’Albaida. Vol. I : tardor i hivern. Ontinyent: Caixa d’Estalvis d’Ontinyent, 1998. BETNO 3038/1

Vos recomanem moltíssim este llibre. Té un altre volum “primavera i estiu”, els dos números recullen receptes de tots els pobles de la Vall d’Albaida d’una manera molt clara fent referència a totes les festes i celebracions que es viuen a la Vall. Cada recepta va acompanyada de fotografies, té un vocabulari d’eines de cuina, una introducció històrica i una bibliografia molt completa.

A més d’éste, a la Biblioteca podeu trobar més títols plens de receptes de menjars valencians.

Ja sabeu, com sempre, no s’ho penseu més i vingueu a visitar-nos!