Dia 9 de juny a les 17 hores. «Resseguint les traces d’una etnografia sobre l’esquerra revolucionària» per Josepa Cucó
Repetim la col·laboració amb el Máster Oficial Interuniversitario de Gestión Cultural de la Universitat de València i la Universitat Politècnica de València i amb l’Associació Valenciana d’Antropologia (AVA) per organitzar el segon seminari del cicle «Café i Antropologia : dijous antropo-lògics a la Biblioteca del Museu Valencià d’etnologia» Tornem a parlar d’antropologia envoltats d’aroma a café.
Recordeu que si vos interessa assistir no cal ser alumne del màster, esteu tots i totes convidades. Es tracta d’una activitat oberta a tot el públic.
A continuació trobareu el programa del dia però ací el teniu també en format pdf que podeu descarregar-vos-el. En acabar el seminari tots els assistents podeu quedar-vos al concert de «Barcelona Gipsy Balkan Orchestra» a les 20 hores. Música tradicional balcànica de l’Est d’Europa que s’emmarca dins el Festival Etnomusic 2016 del Museu Valencià d’Etnologia
PROGRAMA, 9/06/2016
17:00
«Resseguint les traces d’una etnografia sobre l’esquerra revolucionària» per Josepa Cucó
El seminari es desenvolupa al voltant del llibre recentment publicat De la utopia revolucionària a l’activisme social. El Moviment Comunista, Revolta i Cristina Piris, (PUV, 2016). El seminari abordarà dos aspectes interconnectats: per una part, els principals continguts de l’obra; per altra, el procés de recerca etnogràfica que hi subjau.
Examinarem així l’evolució d’una antiga formació política, l’MC (Moviment Comunista), un partit de l’esquerra revolucionària nascut durant el franquisme que arriba fins al present transmutat en un conjunt d’organitzacions de caràcter cívic-polític de forta arrel territorial, petites però amb voluntat d’influir en la societat. Sota la diversitat real d’aquestes entitats batega però una consciència històrica i una identitat compartides, un estil de fer i de pensar la societat del qual són part important el nacionalisme d’esquerres i el feminisme. La mirada grupal i la diacronia, així com el recurs a les històries de vida són les estratègies triades per copsar el contingut i l’abast de l’antiga militància més esquerrana i radical.
Josepa Cucó i Giner és catedràtica d’Antropologia Social de la Universitat de València i membre numerari de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC). Al llarg de la seua carrera acadèmica ha conreat amb intensitat diversa cinc camps d’investigació preferents: el camperolat i la societat tradicional valenciana; l’amistat, els grups informals i l’associacionisme; la vida política; els processos i desenvolupaments urbans; i finalment, algunes qüestions relacionades amb feminisme i gènere. Fruit d’aquestes investigacions són més d’una setantena de publicacions entre les que destaquen tres llibres recents: Metamorfosis urbanas. Ciudades españolas en la dinámica global (Icaria, 2013) i La ciudad pervertida. Una mirada sobre la Valencia global (Anthropos, 2013), dels quals és alhora editora i coautora; i De la utopia revolucionària a l’activisme social. El Moviment Comunista, Revolta i Cristina Piris (PUV, 2016).
Els alumnes del màster hauran de confirmar l’assistència enviant un correu electrònic amb el nom i DNI a avantrop@yahoo.es per tramitar els certificats.
Com arribar (per si de cas encara hi ha algun despistat no sap on estem)