Este és el títol del pòster que la Biblioteca del Museu Valencià d’Etnologia va presentar a les XV Jornadas Españolas de Información y Documentación organitzades per Fesabid a Pamplona els passats 25 i 26 de maig i la imatge que encapçala este post és només un fragment de la infografia que defensàrem amb una mida de 1,60 x 80 cm.
Fesabid en el #JEID17 va oferir l’oportunitat de presentar pòsters per parlar de projectes, idees, estudis o productes als companys de professió i ho va fer amb un format molt innovador i divertit com és la sessió “59 segons” . És el temps que deixen el micròfon obert per poder defensar la infografia i així un a un es van defensar els 41 pòsters que es presentaren.
Enguany les jornades tenien per títol “Sinergías entre profesionales para la transformación digital” i quina millor sinèrgia que la que mantenim la Biblioteca, el Museu i els voluntaris d’Amical Wikimedia per difondre els continguts del Museu Valencià d’Etnologia a la Viquipèdia? Ens va semblar una oportunitat poder anar a Pamplona a contar com la Biblioteca del Museu està coordinant este projecte en el que un viquipedista resident esta difonent contingut del Museu a l’enciclopèdia digital més consultada del món.
Informació del viquiprojecte Museu Valencià d’Etnologia a Wikipedia i els projectes germans, així com de les activitats wiki:
Viquiprojecte : Museu Valencià d’Etnologia. Disponible en: https://goo.gl/i5KV7b [Consulta, 22/05/2017]
Viquipèdia : viquimarató Espanta la por. Disponible en: https://goo.gl/o6IVUs [Consulta, 22/05/2017]
Viquiprojecte: Falles. Disponible en: https://goo.gl/FUlBVz [Consulta, 22/05/2017]
Wikimedia Commons. Category: Museu Valencià d’Etnologia. Disponible en: https://goo.gl/eH3i59 [Consulta, 22/05/2017]
Per il·lustrar el nostre discurs necessitàvem la mà inconfundible d’Andrés Marín Jarque, dissenyador del Museu i autor del dibuixos que s’han alliberat a Wikimedia Commons. Andrés va convertir una casa enorme de Lego en construcció en el marc inconfundible per parlar del projecte, de quina és la implicació de la Biblioteca del Museu, quins són els treballs del viquipedista, què hem aconseguit des d’abril de 2016 quan el viquipedista començà a col·laborar amb nosaltres, a quins problemes ens hem enfrontat, quina és la nostra avaluació i cap a on continuem treballant. Al llarg d’este temps ens hem convertit en una #bibliowiki no només per acollir al viquipedista resident sinó també per totes les activitats wiki que desenvolupem siga el cas dels viquimaratons o els viquiconcursos com #WikiLovesFolk #EspecialFalles2017.
Per llegir el póster cal tindre en compte dos coses:
- Com totes les cases cal començar per la planta baixa i anar pujant pis a pis per a poder arribar al sostre (que encara no en té ja que encara està en construcció)
- Llegir-lo amb un dispositiu mòvil a la mà ja que té molt QR i realitat augmentada per poder arribar a molta més informació de la que es veu en una primera ullada.
El pòster ha estat un camp de proves en este sentit. Des de fa molts anys que a la Biblioteca del Museu Valencià d’Etnologia utilitzem els codis QR però mai havíem utilitzat la realitat augmentada, encara que en més d’una ocasió hem tingut curiositat per utilitzar-la. Estàvem encuriosits amb les utilitats que pot tindre este sistema a les biblioteques, coneixíem el treball que fa Fernando Juárez des de la Biblioteca Muskiz, un referent de l’anomenada biblioteca social, i ara era el moment d’aprendre a aplicar-la. Estem contents del resultat, de com dóna vida al nostre pòster sense haver d’incloure una imatge abanda com és el cas dels QR, encara que som conscients que podem millorar la seua aplicació i així ho farem a la propera proposta. La nostra presentació de 59 segons la va protagonitzar una casa de Lego de veritat i la camiseta amb un tros de pòster que van acompanyar el nostre discurs accelerat.
L’experiència a #JEID17 ha sigut magnífica, unes jornades molt dinàmiques i variades que no anem a resumir ací ja que ho ha fet molt bé Natalia Arroyo des de Biblioblog amb quatre post magnífics dedicats a esta fita. Les jornades són principalment trobades amb professionals amb els quals mantenim els mateixos interessos i inquietuds i dels què podem aprendre, doncs nosaltres acudirem per xuplar i fer d’esponges per dur-nos coneixements i experiències enriquidores.
I no ha sigut l’única cosa que ens hem dut a casa, també hem tornat amb un premi, el de millor disseny de pòster, sí com ho sentiu, un premi que Andrés Marín es mereix de totes totes i que ens serveix per empoderar la nostra Biblioteca dins dels Museu i demostrar que tan important és dur endavant bones iniciatives com contar-les i compartir-les. Vam tindre el plaer de rebre’l de mà de la presidenta del nostre Col·legi Professional COBDCV, Alicia Sellés, la qual cosa ens va fer molta il·lusió.
Des del nostre racó agraim a Fesabid, a l’equip organitzador i al Comité científic el treball que han fet per oferir estes jornades als professionals de la informació i també a tots els companys que van votar el nostre pòster. Però no podem tancar sense felicitar a Mercedes Fernández, bibliotecària de la Biblioteca del Conservatorio de Música de Oviedo per la presentació tan divertida que va fer per la qual va rebre el merescut premi de millor presentació i a les companyes de la Biblioteca de Bellvitge, Lola i Berta, que van defensar en nom de tot l’equip dos pòster, un dels quals, el que parlava del seu blog, va resultar guanyador del premi absolut al millor pòster. I gràcies a les bibliotecàries valencianes, Bárbara Gascó, Dolors López (Bibliotecària de l’any 2017) i Imma Taza, que ens acompanyaren, ens recolzaren i compartiren la nostra alegria.
Ha estat un plaer poder difondre el nostre projecte a #JEID17 i conéixer tants professionals de la informació amb moltes inquietuds i magnífiques idees. Fins #JEID19 a Barcelona!