Skip to Content

26.11.2011 | Fons documentals

26 de novembre de 1981: projecte del Museu Etnogràfic del País Valencià

El dia 24 de novembre es va presentar el catàleg del Museu Valencià d’Etnologia. En el post I per fi, el catáleg del Museu Valencià d’Etnologia, vos ho anunciàvem, alhora que vos contàvem que restaven pocs dies d’una data important.

Hui, 26 de novembre de 2011, és el 30 aniversari de la presentació del “Projecte del Museu Etnogràfic del País Valencià”.
Com ja hem comentat en alguna ocasió, la Biblioteca-Centre de Documentació del Museu Valencià d’Etnologia té, més enllà del seu treball de gestió bibliogràfica, una gran responsabilitat en la gestió documental de l’arxiu del Museu Valencià d’Etnologia, així com d’altres fons personals i col·leccions documentals com ara la de material efímer.

Els documents que formen el fons del Museu d’Etnologia daten dels seus orígens, fins i tot com mostra este projecte, d’abans de la seua creació. Encara estem en procés d’organització però en poc de temps vos podrem oferir la descripció del fons segons la norma ISAD i podreu conéixer les seccions i sèries que el formen. El fons està format per documentació administrativa així com per aquella relativa a la seua tasca expositiva i investigadora. El seu quadre de classificació és un fidel reflex de les seues funcions i l’organització servirà per conéixer el Museu i la seua trajectòria.

En este moment el que volem fer és oferir-vos xicotetes mostres d’este fons per obrir boca. En una data tan important com esta no podem deixar passar l’ocasió per presentar-vos algunes planes d’este projecte.

El projecte el va presentar l’Institut Valencià de Sociologia i Antropologia Local que pertanyia al Institut Alfons el Magnànim de la Diputació de València. El signa el seu director, el que després seria el fundador del Museu d’Etnologia, Joan Francesc Mira.

Ací teniu la primera i l’última plana.

A la primera plana s’argumenta la necessitat que hi ha de donar-li suport institucional a la cultura popular com s’ha fet amb altres àmbits. “Cal pensar que la cultura”culta” o formal, només representa la meitat de la cultura total d’un país, només una de les cares”

L’última plana ens agrada especialment perquè indica la importància de la biblioteca i l’arxiu en el projecte museogràfic: “la funció d’investigació requereix l’existència d’un arxiu etnogràfic (informes i treballs sobre els mateixos materials del museo o d’altres, arxiu de fotografies i plànols, etc.) i d’una biblioteca especialitzada” Com a punt i final es proposa el nom de Museu Etnogràfic del País Valencià però es deixa obert a una decisió més consensuada. 

Si voleu conéixer este projecte només heu de passar per la Biblioteca i sol·licitar la seua consulta, així de fàcil.

Vos esperem!