¿Quin torró vos agrada més el dur o el blanet? ¿El d’Alacant o el de Xixona? Hui vos volem regalar la recepta d’estos tradicionals dolços nadalencs. ¿Esteu preparats per prendre nota?
La cap de la Biblioteca del Museu Valencià d’Etnologia, Mª Carmen Cañada, és d’un poble de los Serranos, Fuenterrobles, i mentres estàvem buscant entre els llibres que tenim a la Biblioteca una recepta del torró, ella ens contava que a sa casa, sa mare tots els anys feia el torró. Finalment, vam trobar un exemple exacte a com el feien a casa de MªCarmen i volem compartir la fórmula amb tots vosaltres.
L’hem trobat en un peculiar llibre que reunix les postres dels diferents convents i monestirs de tot l’Estat Espanyol. Així, dins la secció dedicada a la nostra terreta, concretament en la pàgina12, hem trobat estes dos receptes que són les mateixes que utilitzava la mare de Mª Carmen per endolçar el Nadal de tota la família.
Gran libro de repostería y postres de conventos y monasterios. Madrid : Servilibro, [2006]. El trobareu amb la signatura: BETNO 5331
¿Esteu preparats i preparades?
Ingredients:
- 350 g de mel
- 200 g de sucre
- 2 clares d’ou
- 650 g d’ametlles seques i pelades
- 3 cullerades d’aigua
- ratlladura d’1 llimó
Preparació:
En una cassola poseu la mel, l’aigua i a poquet foc deixeu que evaporen. Incloeu el sucre poquet a poquet, mentre amb una espàtula de fusta es va treballant. Les clares d’ou cal muntar-les a punt de neu i incorporar-les mentre es remou per aconseguir la textura de caramel. Afegiu la ratlladura de llimó. Piqueu les ametlles en trossos grans i afegiu a la cassola. Mescleu-ho tot. Prepareu uns motles, que poden ser caixetes de cartró, folrats amb oblees. Tireu la massa dins del motle i cobriu-la amb altra oblea, finalment cal tapar el motle amb un cartró i posar-li un poc de pes damunt.
Ingredients:
- 250 g de sucre
- 250 g de mel blanca
- 250 g d’ametlles
- 250 g d’avellanes
- 5 clares d’ou
- Canella en pols
Preparació:
Escaldeu les ametlles per poder pelar-les i torreu-les al forn. Torreu també les avellanes i peleu-les. Poseu els dos fruits en un morter per poder moldre’ls. Munteu les clares a punt de neu i mescleu amb els fruits secs. Poseu al foc una cassola amb la mel i el sucre, bulliu-ho tot i afegiu el preparat anterior. Remogueu uns 10 minuts amb una espàtula de fusta. Retireu del foc i passeu la massa a un motle folrat amb oblees. Deixeu refredar i poseu-li la canella en pols.
I recordeu… Pasqua sense ous, com Nadal sense torrons
La peça que encapçala esta entrada és un morter i una maça de la col·lecció del Museu Valencià d’Etnologia