Skip to Content

1.9.2015 | Altres

Nit de les fogueretes d’Agullent

El dia 3 de setembre a la nit, després de sopar, tot el poble d’Agullent s’aplega a la plaça Major per participar en la romeria o processó informal a l’Ermita de Sant Vicent Ferrer, en commemoració del Miracle de la Llàntia.

«Després de sopar es reunixen a la Plaça, xiquets, jóvens i adults , portant una espècie de feix o torxa, que anomenen falles, que es formen amb un tros d’esportí, material usat en la premsa d’olives; el qual, com està amerat d’oli, crema amb facilitat i té una llarga durada.

La falla no és merament una torxa que es duu encesa, sinó que es roda, és a dir, que se li pega voltes, o se la fa rodar , a fi que el corrent d’aire que genera faça cremar més millor les fibres d’espart i revife la flama. (…) També hi ha molta gent que utilitza farolets o fanalets. Tradicionalment, hi havia una distinció entre els qui duien falles i els que portaven fanalets fets de o amb la corfa del meló. Per als xiquets es reservaven els fanalets i per las jóvens les falles, fins al punt que un dels signes de transició a la joventut era deixar de dur el farol i portar la falla. (…)

Nit de les fogueretes Agullent - Museu Valencià d'Etnologia

Fanalets de la Nit de les Fogueretes d’Agullent – Museu Valencià d’Etnologia

La comitiva munta pel serpentejant i empinat camí escortat per xiprers centenaris;  (…). Entre les conversacions dels diversos grups que es formen i els sons bullanguers de la música, encara hi ha un buit per a sentir la rumor de la serra. El fum acre i dens, que desprenen les falles, l’espectre de les falles rodant, els llums oscil·lants dels fanals; el caminar lleuger, però relaxat, tot i deixant-se dur i sentint-se part d’una comunitat, són elements que contribueixen a crear un clima propici perquè aflore un sentit de pertinença (…)

torxa de la nit de les fogueretes Agullent - Museu Valencia Etnologia

Falla rodant en la Nit de Fogueretes d’Agullent – Museu Valencià d’Etnologia

A mesura que la gent pelegrina arriba a l’Ermita, entren en el santuari per cantar vespres i els gojos del sant. No tots hi caben. Per açò, molts, sobretot xiquets i jóvens, consumeixen lúdicament les seues falles, en l’explanada exterior. Després, poc a poc, van desfilant per ungir les sues mans, fronts, goles, ulls, amb l’oli beneït de la llàntia miraculosa».

La-nit-de-les-fogueretes-Agullent---Biblioteca-Museu-Valencia-EtnologiaAixí es descriu la nit de les fogueretes en la part IV del capítol «La nit de les fogueretes dins el calendari festiu de l’any» escrit per Antoni Ariño i Ramon Haro en el següent llibre:

ARIÑO, Antoni, (et al.). La nit de les fogueretes d’Agullent : romeria nocturna des de 1600. València : Consell Valencià de Cultura, 1994. (Minor. Etnografia ; 17) BETNO 3610

Vos convidem a vindre a la Biblioteca del Museu Valencià d’Etnologia per consultar-lo. Podreu conéixer l’origen d’esta festa al 1600 com a conseqüència del Miracle d’Agullent dins del context de la pesta d’eixe any, vos endinsarà en el coneixement de la festa dins els calendari festiu anual, vos aproparà a la seua iconografia i estètica, vos oferirà una selecció de textos literaris al voltant de la festa del Miracle: poesia, entre ella els goigs, prosa i teatre, a més a més trobareu un glossari amb totes les paraules específiques de la festa i un apèndix documental i fotogràfic.

És la publicació més completa que existix per saber-ne més de la Nit de les Fogueretes d’Agullent, així que no dubteu en vindre a visitar-nos per consultar-la i traure-la en préstec. Vos esperem!

Si vos han agradat els meravellosos dibuixos que hem utilitzat en esta entrada vos informem que l’autor és Andrés Marín, dissenyador del Museu Valencià d’Etnologia, i que han estat creats per a la renovació de l’exposició del Museu Etnològic de la Vall d’Albaida (Benissoda). Si voleu vore més dibuixos fets per a este Museu els trobareu al compte Pinterest del Museu Valencià d’Etnologia, anomenat «Etnoimatges».  Esperem que vos agraden tant com a nosaltres…

Follow Etnoimatges Museu Valencià d’Etnologia’s board VALL D’ALBAIDA. MUSEU ETNOLÒGIC on Pinterest.