Sabeu que podeu trobar l’Archivo Sonoro de Música y Literatura Popular Fermín Pardo Pardo en accés lliure a Wikipedia? En este post vos contem com accedir, com consultar-lo i tot el que podeu fer amb ell.
Per què a Wikipèdia?
La Biblioteca del Museu Valencià d’Etnologia (Muvaet) coordina des d’abril de 2016 la difusió en Wikipedia dels dibuixos, fotografies i vídeos generats per la institució en col·laboració amb un voluntari wikipedista de l’associació Amical Wikimedia, amb l’objectiu de afavorir la consulta, accés i reutilització de la informació generada pel Muvaet a través de l’enciclopèdia en línia més consultada del món. El wikipedista resident és una de les activitats de la iniciativa GLAM (acrònim de Galleries, Libraries, Archives and Museums) que promou Wikipedia per a afavorir la col·laboració entre museus, galeries, biblioteques i arxius.
Si voleu saber un poc més d’este projecte del Museu vos convidem a llegir sobre ell a esta entrada de l’Etnobloc anomenada «Wikipedista residente en la Biblioteca del Museu Valencià d’Etnologia» on a través del pòster presentat a les Jornades FESABID 2017 expliquem tot el projecte.
Encara que Fermín Pardo no ho sap… té ànima wiki.
Al llarg de 35 anys Fermín Pardo Pardo va fer treball de camp recopilant música i literatura tradicional. Des que començara la seua recerca al principi dels anys 70 ha creat un fons documental format per 325 cintes de casset amb 11.700 talls de música i literatura popular de més de 300 poblacions. La comarca de Requena és la més representada, suposa aproximadament el 50% del material, la resta està format per gravacions de altres 20 comarques valencianes i en menor percentatge d’altres poblacions de les províncies de Conca, Albacete i altres castellanes.
Amb l’objectiu de què el seu treball estiguera a l’abast dels investigadors, l’any 2008 va donar a l’Ajuntament de Requena tot els seu arxiu sonor. Així des d’aleshores està dipositat a l’Arxiu Municipal de Requena el qual va realitzar un projecte de digitalització de totes les cintes i d’inventari del fons. Punxeu ací si voleu saber-ne més del Archivo Sonoro de Música y Literatura Popular Fermín Pardo Pardo
En novembre de 2016, la Biblioteca del Museu Valencià d’Etnologia va proposar a Fermín i a Nacho Latorre, director de l’Arxiu de Requena, l’opció de poder difondre el fons a través de wikipedia. Tot estava a favor de fer un treball cooperatiu: teníem l’oportunitat de comptar amb un wikipedista resident al museu, l’arxiu és d’interés públic per a la investigació de la nostra cultura tradicional, estava digitalitzat per l’Arxiu de Requena, a més a més inventariat, i comptàvem amb el més important: Fermín Pardo estava disposat a alliberar-lo amb llicencies obertes per poder fer-ho accesible a tots i a totes. És per esta raó que podem afirmar que Fermín té ànima wiki perquè gràcies al seu vistiplau podem tindre tots accés a este material ja que amb este objectiu ha fet tot el treball al llarg dels anys. Així vam començar a treballar conjuntament.
Com podem consultar l’arxiu sonor a través de Wikipedia?
Com que es tracta de material sonor, el fons està pujat a Wikimedia Commons (WikiCommons). Es tracta d’un projecte de la Fundació Wikimedia creat l’any 2004 per a servir com a magatzem d’arxius d’images i altres formats multimèdia per a la resta de projectes de la fundació. Així tots els arxius han d’estar alliberats amb llicencies lliures.
Ací s’han emmagatzetmat els arxius tal i com estan digitalitzats, per cares de cintes de casset. Cada cançó o conte narrat no es troba individualitzat, tallat segon a segon, sinó que les cintes (cara A, cara B) s’han digitalitzat així i per tant de la mateixa manera s’han pujat a Wikimedia commons. De cada cara es pot consultar quines cançons conté i on es van recopilar. La informació que hi ha a hores d’ara és molt somera ja que s’ha partit del treball fet a l’inventari.
Entreu a Archivo Sonoro de Música y Literatura Popular de Fermín Pardo Pardo En este enllaç trobareu l’accés a l’inventari de l’Arxiu de Requena sobre el que podeu fer recerca del que busqueu.
A l’inventari trobareu el contingut de cadascuna de les cares de les cintes. Una vegada conegueu el número de cinta on està la informació que necessiteu, busqueu-lo en el llistat d’arxius multimedia que com comprovareu tenen extensió ogg.
Si obriu la cinta que esteu buscant trobareu el sumari de cançons que conté concretament eixa cara de la cinta.
Què podem fer amb els audios?
Estan compartits a Wikimedia Commons amb les llicències Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International per la qual cosa podreu:
- Compartir: copiar, distribuir i compartir fins i tot amb usos comercials (Per exemple, si eres una ràdio pots agafar els audios i compartir-los als teus programes)
- Readaptar els audios. (o si vols incloure’ls dins d’un disc que estigues preparant si eres un cantant de ska, quin mix més bonic podries fer)
Això sí, tens obligacions:
- Atribució: has de dir la font d’on traus la informació i el creador d’esta recopilació així com totes les dades que t’ofereix Wikimedia Commons (has de dir que la gravació és de l’Archivo Sonoro de Música y Literatura Popular de Fermín Pardo Pardo.
- Compartir igual: si tu utilitzes i transformes algun audio l’has de compartir de nou de la mateixa manera que es comparteix l’arxiu original.
Professionals de la informació vos interessa conéixer este projecte per mantindre informats els vostres usuaris. Etnòlegs, etnomusicòlegs, etnopoetes… vos interessa molt esta ferramenta de treball. No hi penseu?
Gràcies Fermín Pardo per voler compartir el teu treball de manera lliure i gràcies a l’Arxiu de Requena per facilitar els materials.
De segur en traurem un bon profit tots i totes!