Skip to Content

11.10.2021 | Activitats

#SomRondalla III Jornada sobre Etnopoètica i Narració Oral

El iaio del ditet arriba més modern que mai al tercer #SomRondalla. La data serà el proper 6 de novembre a L’ETNO i  estarà dedicat a les «Llegendes urbanes i altres generes actuals». Ara entens perquè té eixa pinta el nostre iaio més estimat? Entra, xafardeja el programa i inscriu-te!

Som Rondalla és una jornada de formació dedicada a la comunicació artística. La necessitat d’expressar-nos i relacionar-nos a través del llenguatge d’una manera creativa continua present en el món contemporani. És per això que dediquem la tercera edició del Som Rondalla als nous gèneres etnopoètics. Des de la narració de rumors i llegendes urbanes als mems o els grafittis, explorarem diferents manifestacions artístiques verbals que pertanyen i expliquen el món en què vivim en l’actualitat. Com en ocasions anteriors, comptarem amb professionals de diferents àmbits que compartiran amb les persones inscrites els seus coneixements i experiències sobre aquest tema.

No ho dubteu, #ElIaioDelDitetVosEspera i #LaXicaDelaCorvaTambé!

6 de novembre

9:30

Jaume Guiscafré – Universitat de les Illes Balears

Jaume Guiscafrè Danús (doctor en Filologia Catalana, UIB, 2006) és professor titular del Departament de Filologia Catalana i Lingüística General de la Universitat de les Illes Balears, del qual és director des del 2016, i on imparteix assignatures d’estudis literaris, de literatura infantil i de folklorística. És expert en rondallística i en teoria i història del folklore. Des del 1992, col·labora amb Josep A. Grimalt en l’edició anotada i comentada de l’Aplec de Rondaies Mallorquines d’En Jordi d’es Racó, d’Antoni M. Alcover, de la qual s’han publicat vuit volums. El 2013 va posar en marxa l’Arxiu de Folklore de la UIB. Ha participat com a investigador a temps complet en quatre projectes de recerca competitius, que han donat com a resultat els volums Història de la literatura popular catalana (2017) i A History of Catalan Folk Literature (2019), dels quals és coautor. Actualment participa com a investigador a temps complet en el projecte Literatura popular catalana: gèneres, conceptes i definicions (PGC2018-093993-B-I00).

 Títol: Hem canviat els acudits per mems?

Arran de la generalització d’Internet i de la connectivitat permanent entre les persones per mitjà de les diverses xarxes socials, la comunicació folklòrica ha trobat un camp d’expansió pràcticament il·limitat, que s’afegeix, i hi conviu, a la interacció quotidiana entre les persones que estan en contacte directe de manera no mediatitzada. Aquesta expansió de la comunicació folklòrica ha comportat que alguns gèneres hagen perdut presència o vigència i d’altres n’hagen guanyat i s’hagen fet gairebé hegemònics a les xarxes. El cas dels mems deu ser el més emblemàtic. Però, els mems, són realment un gènere nou? O, encara més, hi ha gèneres pròpiament nous en la comunicació folklòrica de hui dia?

10:30

Emili Samper – Universitat Rovira i Virgili

Emili Samper Prunera és professor del Departament de Filologia Catalana de la Universitat Rovira i Virgili. Doctor en Filologia Catalana, màster en Estudis Superiors en Llengua, Literatura i Cultura Catalanes per la URV i màster en Còmic i Educació per la Universitat de València, ha centrat la seua recerca en l’estudi de la literatura popular i del folklore (especialment en aspectes sobre la història i els gèneres) així com en l’estudi del còmic.

Títol: La vitalitat del folklore: rumors i llegendes d’ahir i de hui

Com deia Josep M. Pujol, el folklore és com la matèria i no es crea ni es destrueix, només es transforma. Gèneres com el de la llegenda i el rumor exemplifiquen aquesta adaptabilitat del folklore i mostren la seua vigència, sobretot en temps de crisi com el que ha provocat la pandèmia que encara patim.

Després d’una pausa per al café, a les 12:00 hores

 Taula d’experiències: «Mems, rap i art urbà» amb Pau Pikonenko de Kalebarrakala rapera Tesa i l’artista urbana La Nena Wapa Wapa. Una conversa dirigida per Tània Muñoz.

De vesprada 5 propostes de taller per a triar-ne un:

«Kultura meme»

amb Pau Picó, integrador social i tècnic d’animació sociocultural, i Miquel Càrcel, estudiant de Filologia Catalana, els dos integrants del programa de ràdio i col·lectiu piromusical KALEBARRAKA.

 

En les teories sobre la difusió cultural, un mem és la unitat teòrica més menuda d’informació cultural transmissible d’un individu a un altre, d’una ment a una altra, o d’una generació a la següent. La memètica explica que les idees sorgeixen i s’expandeixen entre la població com si es tractara d’«un virus». Els mems es fan més complexes a mesura que se solapen els uns amb els altres, i conformen la denominada Kultura Meme. No oblideu dur el mòbil o la tauleta perquè aprendrem a fer mems.

 

«Flow i Skills: com fer un rap?»

amb Tesa,  rapera del poble d’Almussafes amb un estil únic que l’ha portada a liderar l’escena
urbana valenciana en creixement i expansió constants. La seua música, que mescla hip
hop clàsica amb música electrònica i altres influències urbanes parteix de tres constants:
arrels, feminisme i festa. L’any 2017 va debutar amb el disc Al-Tesa, produït per Loren D i el 2019 publica “Rural” (Halley Records) amb la producció de Mark Dassousa i amb el que guanya tant el premi Ovidi com el Carles Santos d’eixe any. Al 2020 publica algun single entorn al Coronavirus i el single “Parint el mic”. Segueix en actiu als escenaris en la que serà la última gira de “Rural”.

El taller consisteix a fer una immersió en el rap. En ell es contextualitza aquest gènere musical dins de la cultura hip hop i es repassa la seua història. Al llarg del taller s’expliquen i es practiquen aspectes de l’escriptura com la rima o el ritme, primerament d’una manera didàctica per a acabar posant-ho en pràctica amb la realització conjunta d’una cançó entre els participants.

«Reinventar la tradició»

amb Paula Carballeira, narradora gallega, nascuda a Maniños (Fene. A Corunya). Narradora oral professional des de 1994, actriu, directora i escriptora. Va tenir la fortuna de ser convidada als principals festivals de narració oral nacionals i internacionals. A més, manté activitats regulars en biblioteques i centres d’educació i formació. Com a actriu, és membre de la companyia teatral Berrobambán des de 1996 i va participar en diverses sèries i programes de la Televisió de Galícia. Com a directora de teatre i dramaturga, porta endavant muntatges tant en la seua pròpia companyia com a produccions i co-produccions amb altres companyies. Com a autora, té una àmplia producció en narrativa, poesia o teatre. Molts dels seus llibres han estat traduïts a diferents idiomes

 

L’estructura i la simbologia dels contes tradicionals poden convertir-se en aliades de les persones que es dediquen a la narració oral en el segle XXI, una època en què es mira més cap al futur que cap al passat. Però com el temps de la ficció no respon als mateixos paràmetres que el temps presoner en els rellotges, descobrim quina és la tradició que reinventem quan contem històries, d’on venim com a narradores, com a narradors.

«Rondalla en llauna»

amb La Nena wapa wapa, artista urbana

 

El taller tractarà d’explicar una xicoteta història o parlar d’un concepte a través de la realització d’una imatge en una paret amb ajuda d’esprais i plantilles que reproduiran objectes i elements populars valencians.

Unirem imatge i oralitat per comunicar-nos a través de l’art urbà i totes les persones assistents intentaran endevinar què volem contar.

 

«Construcció de llegendes urbanes»

amb Paco Inclán, escriptor i docent, autor de Tantas mentiras (2015), Incertidumbre (2016) i Dadas las circunstancias (2020), llibres publicata a l’editorial Jekyll & Jill. Impartix tallers de creativitat literària, cursos de escriptura narrativa i classes de castellà a persones migrantes i refugiades. www.pacoinclan.com 

Sessió de creativitat literària en què fantasiejarem i jugarem a construir una llegenda urbana a partir dels diferents elements que componen la narració d’una història. Buscarem aquest lloc en què ficció i realitat conviuen en un mateix pla. Una aproximació humorística a la versemblança d’allò  inversemblant.

 

 

I per a tancar un dia arredonit…

19:00 

Si jo et contara…

Espectacle de narració oral amb Paula Carballeira i Domingo Chinchilla per a tancar la jornada.

 

I a Domingo Chinchilla encara no l’havíem presentat però ell estarà al llarg de tota el #SomRondalla donant veu als rumors i les llegendes i com no podia ser d’altra manera tancara junt a Paula Carballeira este gran dia. La veu de Domingo Chinchilla ens acompanya des del 1995, des d’aleshores ha anat contant contes de forma professional des d’aules de centres educatius a escenaris de grans auditoris, des de casa nostra a Sud-Amèrica i Àfrica,  des de nens petits a ancians, des de rotgles de veïns a festivals internacionals, des de trobades d’amics a espais institucionals, des d’a cau d’orella a mitjans de comunicació audiovisual. I continuaà contant-ne sempre que hi haja algú disposat a escoltar-ne.

 

 

Tot ben coordinat per la Biblioteca de L’ETNO junt a Almudena Francés i Tània Muñoz.

No ho dubtes i inscriu-te des d’este formulari

I si encara no ho veus clar, descarrega’t el programa

Ens trobem al #SomRondalla! I ja sabeu #ElIaioDelDitetVosEspera i #LaXicaDelaCorvaTambé!