Skip to Content

11.10.2013 | Fons documentals

Teatrets de paper … “El teatro de los niños”

El teatro de los niños

Com ja sabeu i en més d’una ocasió vos hem contat, la  Biblioteca – Centre de Documentació del Museu Valencià d’Etnologia té una Col·lecció d’efímera que poc a poc va creixent. De tant en tant ens quedem bocabadats de certs documents que retrobem al nostre arxiu i que per alguna raó destaquen sobre la resta, ja siga per la seua bellesa, pel seu nivell informatiu…

Esta vegada vos volem presentar un teatre de paper que tenim classificat dins de la sèrie:  3.08 Jocs.
La Biblioteca Nacional d’Espanya és el nostre referent de capçalera per classificar la documentació efímera. La seua col·lecció és molt important i extensa. L’any 2003 publicaren un magnífic catàleg d’una xicoteta mostra de tot el que conserven a la Biblioteca capçalera del sistema bibliotecari espanyol. En ell els teatres de paper són classificats com a efímera dins de la secció dels jocs. És per esta raó que nosaltres també ho fem.
El teatre de paper que conservem a la Biblioteca és molt interessant ja que és un dels primers que es va editar a Espanya i per la seua bellesa va acabar sent un referent artístic a nivell internacional.

“El teatro de los niños” model BB va eixir a la venda l’any 1915, poc després de traure el model B, el primer de la sèrie que els donaria molt de reconeixement. En l’escenari apareix la llegenda “Patente C.B. Nualart”, que fa referència a Carlos Barral i Nualart, pare dels germans Barral.

“Embocadura” del teatre.(Bib. Museu Valencià Etnologia)

Des de 1915 fins 1953, últim any de fabricació, van crear 10 models diferents d’embocadures i 23 obres clàssiques. De fet el model M de 1918 el podeu trobar a una de les sales de l’exposició permanent “La ciutat Viscuda” del Museu Valencià d’Etnologia, dins de l’aparador de la tenda dels joguets.

Es va convertir en un referent a nivell internacional pels meravellosos escenaris de les obres. Podem trobar des d’un fons marí, fins un palau amb la capacitat de provocar una gran sensació de profunditat per l’estructura del teatre, com si d’un de veritat es tractara.

Les diferents escenes de les obres que conservem
(Bib. Museu Valencià Etnologia)Cada obra venia embolicada en un sobre, dins el qual estaven els escenaris i els personatges. Este sobre també estava dissenyat per ser utilitzat en l’obra ja que tenia impreses les entrades, un espai per escriure el nom de la representació, així com les instruccions per muntar el teatre i les escenografies.
Tota esta informació la coneguem a través de fonts externes ja que el nostre teatre de paper ha arribat sense els sobres i tota la informació que contenia.

L’obra “Sancho Panza el gobernador”
(Bib. Museu Valencià Etnologia)

Si voleu conéixer un poc més els teatres de paper i aproximar-vos més a “El teatro de los niños” de les Indústries Gràfiques Seix Barral vos recomanem que visiteu el web de Lucía Contreras Flores. És una col·leccionista de teatres de paper que va cedir la seua col·lecció per fer l’exposició “Teatros de papel : colección de Lucía Contreras” que es va celebrar al MUVIM l’any 2008. D’aquella mostra es va editar un catàleg que tenim disponible a la Biblioteca del Museu Valencià d’Etnologia perquè el consulteu  i d’on hem tret esta valuosa informació.

Teatres de papel     Ací el teniu…

Teatros de papel [1840-1985] : colección Lucía Contreras Flores : [exposición, Museu Valencià de la Il·lustració i de la Modernitat de Valencia, del 21 de febrero al 20 de abril de 2008]. [València] : MuVIM, 2008El trobareu a les nostres prestatgeries amb la signatura BETNO 6712

Quantes hores passarien jugant els afortunats que pogueren tindre un exemplar d’estos teatres de paper! I quin meravellós descobriment per als que no hem conegut un joguet com este!