La Biblioteca del Museu Valencià d’Etnologia convoca les unitats d’informació valencianes a col·laborar en la documentació de com els valencians estem vivint el confinament i la crisi del coronavirus.
El Covid-19 ha canviat les nostres vides de cop i volta, d’aquelles notícies que escoltàvem a la ràdio tan llunyanes ara som els protagonistes, les prioritats han canviat i els problemes han aparegut en tots els seus vessants econòmics, sanitaris, polítics, socials… afectant a tota la població.
Un fenòmen extraordinari que caldrà estudiar quan açò passe i per a la qual cosa cal ser previsors i fer un treball de recopilació i tractament d’informació per a que siga útil als investigadors en el futur. En el cas de la Biblioteca de l’Etno ens interessa oferir esta informació als professionals de l’antropologia per a que estudien el comportament dels valencians davant esta crisi, però també als conservadors del museu per a que puguen obrir línies de treball museogràfic.
L’Etno. Museu Valencià d’Etnologia s’ha posat a treballar en este sentit per a crear un Arxiu del Confinament però volem fer una convocatòria global a tot el territori valencià a través de les unitats d’informació que treballeu colze a colze amb els ciutadans.
La tasca dels professionals de la gestió de la informació.
En les darreres setmanes estem patint una saturació de continguts o sobrecàrrega informativa, l’anomenada infoxicació, ja que rebem més informació de la que la que podem digerir. I és que esta crisi es caracteritzarà perquè la informació generada és principalment digital i internet el seu canal de difusió.
Proposem a les unitats d’informació valencianes, arxius, biblioteques i centres de documentació, que desenvolupen el treball de “content curator” a la seua localitat o dins la seua especialitat. Necessitem fer tasques de recerca i filtratge d’informació, de tractament i, classificació per a finalment poder difondre-la.
Quina informació proposem recopilar?:
1- Documentació institucional en qualsevol format:
- Normes legals. Aquelles generades per les administracions de les quals depenen les unitats d’informació: decrets, bandos, etc.
- Comunicacions a la població i també a les unitats administratives que la formen a través de xarxes socials i grups de missatgeria.
- Cartells sobre el COVID-19 i el confinament.
- Propostes culturals des dels arxius, biblioteques, teatres, cinemes, etc.
- Propostes educatives des de les escoles i instituts.
Ajuntament de Gandia
2 – Documentació sobre accions socials i sobre la vida familiar en qualsevol format:
- Les accions col·lectives promogudes per les associacions de les poblacions o de caràcter temàtic o aquelles també que venen d’iniciatives individuals com ara convocatòries d’aplaudiments, d’accions culturals com concerts des de balcons, danses, etc. Tot allò que convoque la ciutadania.
- Les accions i publicitat dels comerços locals.
- Els mems que mostren amb més o menys humor com es viu esta situació. En este sentit la Biblioteca de L’Etno ja està treballant https://www.pinterest.es/bibliomuvaet/mems-els-valencians-i-el-coronavirus/
- Els vídeos i fotografies que la ciutadania comparteix en xarxes.
- Els materials domèstics, com ara dibuixos fets pels menuts, murals, llistes de desitjos del què farem quan açò passe, etc.
- Dibuixos, fotografies, vídeos, relats de com és la vida a l’interior de les cases, com han canviat els usos dels espais.
3 – Les notícies a la premsa, ràdio i televisió sobre el poble, o d’habitants del poble o barri, o del sector d’interés per al centre d’informació.
4 – Els objectes que puguen mostrar el confinament i les accions desenvolupades al poble o barri. Per exemple, si un grup de dones ha estat fent mascaretes quan açò passe demanar un exemplar, o si han fet proteccions plàstiques el mateix, si algun balcó tenia algun objecte que s’ha convertit en emblemàtic, etc. Heu de pensar també amb objectes de fàbricació estàndard o cassolans rel.lacionats amb la situació. Poden ser objectes quotidians que estiguen tenint una història d’ús particular durant estes setmanes. De nou és molt important tindre la circumstància que rodeja a l’objecte documentat. En este punt vos suggerim que col·laboreu amb el museu local o amb aquell agent cultural que teniu més a prop. Cadascú ha de buscar les seues aliances.
Vos proposem fer una crida pública a través de les xarxes socials per a poder participar i que vos envien informació que potser no heu rebut. Uns grans exemples a seguir són la Biblioteca d’Aielo de Malferit o la Xarxa de Biblioteques Municipals de Llíria.
Com ho podeu recopilar?
Cadascú ha de trobar la seua pròpia metodologia en base als recursos que tinga. Vos recomanem fer una còpia de seguretat amb tot el material classificat i després poder donar accés a la informació a través de les webs, blogs, i espais com Flickr, Pinterest, àlbums de facebook, netvibes, etc. Com que estem tots a casa ara és el moment de contactar i demanar a la gent que guarde cartells, objectes, etc i que en passar tot açò vos ho done amb les mesures de seguretat que ens marquen en acabar el confinament. Ara és el moment de fer la crida i el toc d’atenció per a que la població documente i no tire res, en passar el confinament ja farem l’arreplega.
Vos recordem que haureu d’anar en compte amb la informació delicada que tinga dades de caràcter personal, imatges de menors, etc, sempre haureu de tindre els permisos necessaris.
La Biblioteca del Museu Valencià d’Etnologia NO vol rebre cap documentació, només vol saber qui està fent este treball de recopilació millorant el seu fons local o especialitzat i així poder remetre els investigadors que estiguen interessats. Al nostre centre d’informació ens interessa poder donar accés a la informació i difondre entre els investigadors la possibilitat de consultar les fonts fiables que heu recopilat vosaltres, els professionals de la gestió de la informació.
Així mateix la Biblioteca del Museu Valencià d’Etnologia informarà a la direcció del museu de quines poblacions tenen recollida esta informació ja que uns dels objectius futurs, quan tot açò passe, seria la possibilitat de realitzar una exposició itinerant a la qual el protagonisme el tinguen els objectes i els documents recopilats a cada poble i si les biblioteques i arxius han estat les recopiladores podrieu participar-hi activament. A hores d’ara és una pensament que pot convertir-se en realitat però per a la qual cosa hem d’estar preparats.
De segur que quan açò passe algú voldrà analitzar que va ocórrer durant la crisi a la comarca de la Safor, en eixe moment les biblioteques i arxius de la comarca seran una font d’informació imprescindible, o potser quan açò passe un investigador vullga analitzar com el sector del teatre ha viscut este confinament, seria interessant que un centre especialitzat li poguera oferir eixa informació.
Només és un suggeriment, si voleu participar, si voleu ajudar a documentar com els valencians viuen el confinament i esta crisi ompliu este formulari i vos inclourem en un llistat de centres informadors. Formulari de participació