Skip to Content

26.3.2020 | Activitats, Fons documentals

Mems : els valencians i el Coronavirus

Intentem documentar com els valencians vivim la crisi del Coronavirus a través dels mems que creem, enviem i compartim. Ens ajudeu?

Què són els mems?

El portal terminològic de l’AVL defineix el mem com l’element informatiu, generalment una imatge, una frase o un vídeo de to humorístic, generat en internet o en altres mitjans audiovisuals, que s’escampa per les xarxes socials i és imitat, compartit o utilitzat per un gran nombre de persones.

Són expressions populars creades per autors anònims que els fan circular per internet i que els receptors repliquen fins que s’escampen per tota la ciutadania, alguns amb més èxit que altres, però sempre amb un bon ingredient d’humor.

Els mems tracten temes d’actualitat, i per això s’han convertit en un mitjà d’expressió molt popular per a tractar la crisi del coronavirus. Des que van aparèixer els primers indicis d’un possible confinament i sobretot amb l’ajornament de les Falles i les festes de la Magdalena de Castelló, els mems es van multiplicar fins inundar els dispositius de tots els valencians i valencianes.

Si voleu saber més sobre els fenómen comunicatiu i entendre perquè és més que un acudit digital vos convidem a llegir la següent publicació que podeu trobar en accés lliure en línia «Els mems, la imatge del s XXI» de Francesc d’Assís Sañé Díaz-Santos i publicat per l’Institut de Creativitat i Innovacions Educatives de la Universitat de València en 2019.

Mems ” Els valencians i els coronavirus”

El dia 10 de març la Biblioteca del Museu Valencià d’Etnologia es proposà fer un seguiment d’este moviment en xarxes per a poder documentar este fenomen comunicatiu que expressa molt bé com vivim i afrontem els valencians i valencianes esta situació de crisi.

Per a dur endavant esta iniciativa hem triat el nostre canal de Pinterest. Així s’ha creat un tauler pel projecte anomenat “Els valencians i el coronavirus”: mems amb 11 subtaulers, a hores d’ara, que classifiquen els diferents mems.

Punxeu ací i hi accedireu

El criteri ha estat arreplegar tot allò que tracte l’actualitat del coronavirus i que arriba als nostres dispositius. Alguns mems, no hi ha cap dubte, han estat fets per valencians i valencianes; l’autoria d’altres és molt més incerta ja que podrien estar fets a qualsevol altre lloc i no és pot saber l’origen, però han arribat fins a nosaltres, els hem rebut, ens hem sentit identificats i els hem compartit entre els nostres amics i familiars.

 

L’objectiu que té la Biblioteca del Museu Valencià d’Etnologia és documentar i oferir un material organitzat que siga d’interès pels investigadors que en el futur estudien la crisi del coronavirus, i per als conservadors que es puguen plantejar un projecte expositiu. El treball d’anàlisi d’este material l’haurà de fer en el futur l’antropologia, a hores d’ara els professionals de la gestió de la informació hem de reflexionar sobre la importància d’esta nova documentació efímera i la responsabilitat que tenim de documentar la nostra realitat.

Recentement hem obert un segon tauler per unificar altre tipus d’imatge que es compartixen com ara convocatòries, reivindicacions, agraïments… Podeu accedir a este tauler a través del següent enllaç: https://pin.it/1z7RWyc

Esta tasca està en procés de reformulació contínua.

Com es pot participar?

Convoquem una campanya de recollida de mems que seran incorporats al canal de Pinterest perquè puguen ser consultats i divulgats pel personal investigador o per la població interessada.

La forma de participació és molt senzilla. Quan vos arribe  un “mem” i vos agrade, cal  reenviar-lo a centredocumentacio.etnologia@gmail.com i el pujarem al canal de Pinterest.

També es poden fer servir les xarxes socials. Sols cal pujar la foto a les xarxes, etiquetar el museu (@valenciaetno, @museuvalenciaetniologia, @museu_valencia_etnologia), i la foto amb el hagstag: #MemValenciansCoronavirus. 

Notícies aparegudes a la premsa:

Memes para una pandemia: el Muvaet lanza un archivo digital sobre humor y coronavirus en Cultur Plaza

Documentan los memes sobre la crisis del coronavirus para un futuro análisis  en La Vanguardia

El Museu Valencià d’Etnologia inicia una documentación de memes sobre la crisis del coronavirus en El Periódico de Aquí

El Museu Valencià d’Etnologia inicia una documentació de mems sobre la crisi del coronavirus en València Extra

Entrevista al programa La Cadiera 19/04/2020 a Radio Aragón