Skip to Content

9.5.2024 | BiblioPOP

Expressions recuperades a la Biblioteca de Tibi

Formar part de la comunitat BiblioPOP no significa haver de fer grans projectes de cultura popular, sinó tindre una mirada compromesa amb tots els detalls que parlen de com som i com ens relacionem en cada poble i ciutat valenciana.

La Biblioteca de Tibi ha fixat la mirada en les paraules, en les expressions tiberes, aquelles que compartixen i que poden estar en perill d’extinció si no es mantenem vives.  Pere Vidal, el seu bibliotecari, ha trobat una magnífica i senzilla fórmula per a fer-les atractives i visibles i li hem demanat que ens ho conte tot fil per randa.

La Biblioteca de Tibi és una biblioteca menudeta, de poble, de poble menudet també, uns mil set-cents habitants, i a més a més, nova, amb uns 18 anys d’existència només.

El fet que no hi haguera abans una biblioteca o una entitat cultural al poble significa que tota la iniciativa popular, festiva, sociocultural encara que es manté viva, no es trasllada a cap document ni es guarda en cap lloc, i això te el perill que podria acabar desapareixent.

No tenim la capacitat per a fer una publicació rigorosa i seriosa però, volem que les expressions, els refranys, les paraules típiques que es diuen al poble i que algunes corren el risc de desaparèixer queden escrites en algun lloc. Per altra banda hem d’aconseguir ombra per als enormes vidres del edifici. Què fem?

Anem a demanar la participació de tot el veïnat del poble, per a que durant un temps escriguen en els vidres de les portes de la biblioteca les expressions, refranys, paraules que consideren més particulars, a més farem una llavor d’investigació per arreplegar els noms d’aparells i ferramentes que ja no s’utilitzen i amb tot això, imprimirem uns vinils per a posar-los als vidres.

I ja ho tenim! Una iniciativa BiblioPOP on recuperem el parlar tiber, a través d’una activitat participativa i que quedarà exposada permanentment a la biblioteca. La millor manera de difondre el patrimoni cultural, en este cas lingüístic però, també d’usos i costums del poble, i que estiga a l’abast de tot el món.

Pere Vidal Bellot (Bibliotecari de Tibi)

Gràcies, Pere! Per la teua tasca i per contar-nos-ho a l’ETNOBLOC! I tu, sí, tu que estàs llegint açò, tens alguna iniciativa BiblioPOP que contar-nos?