Skip to Content

24.4.2024 | BiblioPOP

La Biblioteca de L’ETNO guanya el VI Premio REBIUN

Estem contents i orgullosos de la notícia que ens han donat en el Dia del Llibre 2024:

La Biblioteca de L’ETNO és la guanyadora del VI Premio REBIUN!

A bombo i platerets ho anunciem perquè este premi és molt important per a nosaltres, per als tres professionals que habitem esta biblioteca, i per a tota la resta que col·labora amb nosaltres any darrere any en cada proposta que els fem arribar.

Entre tots i totes hem creat una nova manera de fer, una nova estrategia de treball basada en la necessitat del binomi biblioteca pública – biblioteca especialitzada i on la cultura popular és el nexe d’unió.

Potser no sabeu què és el Premi REBIUN i vos ho volem contar tot fil per randa per a que entengueu perquè estem tant emocionats!

Què és el Premi REBIUN i qui el lliura?

REBIUN, la «Red de Bibliotecas Universitarias» formada per les biblioteques de les 76 universitats que formen part de la «CRUE Universidades Españolas» i el CSIC, convoca anualment els Premis REBIUN per a reconéixer les bones pràctiques en biblioteques no universitàries. Este premi té l’objectiu, en primer lloc, d’afavorir i estimular els intercanvis de coneixements, les experiències i les bones pràctiques entre les biblioteques no universitàries d’Espanya i, en segon lloc, desenvolupar la projecció social i de lideratge de REBIUN en el sector de la gestió de la informació. El premi REBIUN està dotat econòmicament amb 3.000€, gràcies al patrocini de l’empresa Baratz.

Qui és presenta a este premi?

Qualsevol biblioteca no universitària o associació del sector que tinga un projecte que es vincule a la bona gestió de les biblioteques, que afavorisquen l’accés a la informació i la cultura, la millora de l’accés als serveis bibliotecaris o l’ús innovador de la tecnologia en el context bibliotecari. Els projectes han d’estar vinculats a la contribució del ODS de l’Agenda 2030, i concretament als objectius d’accés igualitari a l’educació i la formació, les competencies digitals, la lluita contra tot tipus de desigualtat social, la promoció del desenvolupament sostenible, i l’accés públic a la informació. Des d’ací podeu accedir a les bases. 

Les anteriors convocatòries sempre han estat biblioteques públiques les guanyadores, per primera vegada ha rebut el premi una biblioteca especialitzada i hem sigut nosaltres!

Quin projecte han premiat?

El jurat ha considerat que la candidatura que mereixia el VI Premio REBIUN era «BiblioPOP:  bibliotecas comprometidas con la cultura popular» de la Biblioteca de L’ETNO, Museu Valencià d’Etnologia.

BiblioPOP va nàixer en 2022 amb el propòsit de teixir una xarxa de serveis bibliotecaris compromesos amb la missió de la Biblioteca de L’ETNO que és convertir-se en el referent informatiu de la cultura popular valenciana. I que, també, l’ajudaren a difondre la cultura popular com un valor significatiu per a la societat valenciana.

De #BiblioPOP hem parlat molt a este blog, si te fixes hi ha tota una secció dedicada als seus continguts, no ho dubtes, entra i xafardeja tots els projectes que conté.

Consulteu i descarregueu la proposta que presentàrem, potser vos inspire per a animar-vos a participar

BiblioPOP està alineada amb diferents objectius de l’Agenda 2030, com es demanava en la convocatòria del premi, però principalment té una gran incidència en l’objectiu 17, en la creació d’aliances per als ODS. L’aliança d’una biblioteca especialitzada de museu amb les biblioteques públiques facilita tant  l’assessorament expert, com l’aprofitament i eficiència en l’ús dels recursos públics, demostrant que les aliances són una estratègia bàsica per a la transformació social.

– Accés públic i igualitari a la informació sobre la cultura popular valenciana.

– Compartir coneixements col·lectius donant valor als aprenentatges individuals.

– Formació especialitzada per a professionals de museus, educació i biblioteques.

– Promoció de l’educació de qualitat a tots els nivells educatius amb la cultura popular com a protagonista.

-Reivindica i visibilitza les dones com les transmissores de la tradició oral i del conjunt de sabers i experiències.

– Escolta activa de les dones.

-Accés als recursos des de qualsevol poble o ciutat de la Comunitat Valenciana, aconseguint per igual tota la ciutadania.

-Facilita lintercanvi generacional i la participació ciutadana.

-Crea connexions amb les comunitats migrants en intercanviar experiències i coneixements d’altres cultures.

-Les aliances entre L’ETNO, a través de la biblioteca, amb les biblioteques públiques i escolars és la base del projecte BiblioPOP.

I quina és la nostra satisfacció sobre BiblioPOP?

El Premi REBIUN és molt important per a l’equip de la biblioteca perquè valora una manera de fer, una manera de treballar al llarg d’anys, que s’ha convertit en una estratègia per a vertebrar i connectar tot el territori valencià a través de les biblioteques. Tanmateix, és un premi enorme que reconeix la tasca dels professionals bibliotecaris valencians que confien en les propostes que llancem des de L’ETNO per a reviscolar la cultura popular a través de projectes atractius. La Biblioteca ha creat una comunitat fidel i compromesa al voltant de L’ETNO i estem molt orgullosos del paper que juguem cadascú en esta gran família. Gràcies a este premi el nostre esforç col·lectiu serà més visible

El 22 de maig, l’equip que formem la Biblioteca de L’ETNO, assistirem al lliurament del premi que tindrà lloc a la XXXI Conferència de REBIUN que enguany se celebra a la Universitat de Jaén.

Tornarem pagats i orgullosos del treball realitzat al llarg dels anys perquè des d’esta xicoteta biblioteca especialitzada hem creat una comunitat ben forta al voltant de la cultura popular i la lectura.

Gràcies a tots i totes pel vostre suport!