VERDÚ PONS, Jordi Raül. Contalles de iaios i iaies. Valencia : Bullent, 2018 (La Farga)
Pròximament podreu trobar i gaudir d’aquest llibre, guanyador del 19a edició del Premi Bernat Capó, a les prestatgeries de la biblioteca del Muvaet
Vos presentem el llibre vencedor de la 19a edició del Premi Bernat Capó. Aquest guardó pretén estimular la investigació sobre la nostra cultura popular i donar-la a conéixer a tots els valencians i a totes les valencianes. Contalles de iaios i iaies serà presentat el dia 27 de març, a la biblioteca del Museu Valencià d’Etnografia, a les 19:00 hores. El Bernat i Capó està coorganitzat pel museu Valencià d’Etnologia i per Edicions del Bullent, i es publica dins de la col·lecció La Farga.
JORDI RAÜL VERDÚ PONS (Alcoi, 1960) és mestre, escriptor, contacontes i ha fet animacions lectores a Madrid, els Estats Units, Andorra i a la seua terra. Cursà estudis de Magisteri a l’Escola Universitària de València i actualment treballa al CEIP Real Blanc de Cocentaina. El periòdic Ciudad li concedí el premi CAM Medi Ambient 2010, per la defensa i difusió del Medi Ambient. És un compilador de relats populars i autor de més de seixanta llibres, la majoria de literatura infantil, entre els quals hi ha Els donyets del bosc (1992), El misteri del Montcabrer (1994), La xiqueta del Benicadell (2001), La velleta refranyera (2010), Les entranyes del Montgó (2012) o I conte contat… (2017). També està adaptant les rondalles d’Enric Valor per a lectors a partir de 8 anys.
En paraules de Jordi Raül Verdú: “Aquesta obra, Contalles de iaios i iaies, la meua hexalogia, té la seua pròpia “personalitat”, com cadascuna de les cinc recopilacions que he publicat anteriorment. No la considere ni més ni menys important que les altres, però sí amb matisos diferenciadors.
Des que vaig començar a compilar rondalles, allà per l’any 1991, fins l’actualitat, reconec que malgrat que el contingut, la temàtica, els personatges i l’estil són, si fa no fa, els mateixos, la manera d’expressar-me, la riquesa lèxica i l’ús paremiològic, per exemple, estan més depurats i són més rics i variats. Ha hagut un cert canvi, un progrés, una depuració més acurada del llenguatge.
Contalles de iaios i iaies és un recull de 30 rondalles arreplegades al llarg de 16 localitats i 5 comarques del meridional valencià, on han participat 17 informants (d’una mitjana de 70 anys) i 20 col·laboradors.
En les trenta contalles, hi ha reflectides una manera de pensar, de ser i de viure; uns valors, unes normes i uns símbols; tota una cultura genuïna farcida amb un lèxic, unes expressions i unes frases fetes molt nostres que, malauradament, van degradant-se i adulterant-se amb el pas del temps, i que corren el gran risc de desaparéixer del narrador que ho ha heretat de generació en generació.
Afortunadament, hi ha moltes paraules (ferraments, oficis, toponímia…), expressions, maneres de contar i moltes singularitats més que han quedat fossilitzades en les contalles. La meua satisfacció més gran és que ja no es perdran, i que serà més difícil que caiguen en l’oblit.
Són un reducte del passat, testimonis d’una vida diferent, d’un ambient rural i d’una manera de viure desfasada. Els personatges, plens de perícia, de valentia, d’humor, d’innocència, de bondat, de malícia, d’imaginació…, ho fan tot possible. Si hi ha alguna cosa que no ho és, fan servir la màgia i la fantasia perquè ho siga.”
Vos esperem, no falteu!