Skip to Content

19.1.2024 | Activitats, Lectures

Cuina nostra a L’ETNO

Receptes com les pilotes de panís, la búrnia de figues i els fideus rosetjats, productes de la terra com l’alficós i el nispro, o de la mar com el polp i la mussola, fotografies, testimonis i referències als grans llibres de la nostra cuina com el Llibre de Sent Soví o el Llibre de Coch i tot ben amanit amb precioses il·lustracions i una acurada edició que tanca amb una gran recomanació: «Menja molt, caga fort i no tingues por a la mort!»

Este és el preciós llibre sobre la nostra memòria gatronòmica o gustativa, com diríen els nostres amics de Tasta’l d’ací, que presentarem el proper 1 de febrer a les 18:30 a L’ETNO, a la nostra Sala de Secà i Muntanya.

En tot cas, volem animar-vos contant-vos un poc sobre qui està darrere d’aquest projecte cuinat amb tanta cura.

L’autor. Casimir Romero és una persona polifacètica i curiosa. De la mare i la família heretà l’afició per la cuina, la curiositat per les herbes mengívoles, la passió pels esclata-sangs i els espàrrecs i l’admiració per la cuina casolana. Mestre de formació i mestre d’ofici, ensenyar i comunicar és la seua passió. Com a mestre, sempre s’ha preocupat de formar els alumnes en una alimentació saludable, tant de forma teòrica com pràctica, perquè no obliden mai les seues arrels: la cuina tradicional valenciana.

Crític amb l’estandardització de la nostra cultura gastronòmica, que es va perdent cada vegada més en la vida quotidiana de la nostra societat, es dedica a combatre-la des de la pedagogia.

La il·lustradora. Aneta Tarmokas, valenciana amb arrels manxegues, va estudiar Belles Arts a cavall de València, Hamburg i Brasil. Podem trobar els seus treballs en altres projectes d’il·lustració editorial, com en “Cuando canta la garlocha”, publicat el 2023 per Creaciones Alalimón o en “Guía gastronómica de la València migrante”, del col·lectiu Cocinas Migrantes.
La seua carrera professional és polifacètica, al llarg dels anys ha compaginat la il·lustració amb altres camps creatius dins del món del cinema i la televisió, com els decorats o l’attrezzo.

L’editorial. Creaciones Alalimón és una editorial nascuda a l’interior rural valencià que es dedica a atendre el patrimoni biocultural, allò local, la memòria i a l’arxiu, a recordar, que no és altra cosa que tornar a passar pel cor. Pensen que perquè el món rural no deixe de dansar, cal conéixer els ritmes del passat.

Cuina nostra és la segona publicació del seu catàleg, la primera va ser “Cuando canta la garlocha” i a la Biblioteca de L’ETNO estem convençudíssimes que han arribat per a quedar-se marcant un estil propi i molt necessari.

I ara bé, Cuina nostra és un receptari més?

Cuina nostra és una recopilació de textos al voltant de la gastronomia valenciana on trobarem molt més que receptes; com el seu títol indica, és un relat de memòria gastronòmica, en el qual descobrirem cultura, etnografia, memòria, territori, identitat, caliu i estima. Amb el seu relat, Casimir pretén recuperar els valors de la cuina tradicional, perquè “la cuina de les nostres mares no és només fer menjar. És història, és enginy, és cultura, és agricultura, és comerç, és intercanvi…”, és memòria gastronòmica. És també, per tant, una forma de resistència a l’embranzida de noves modes poc sostenibles.

Acompanyen els textos de Casimir les il·lustracions d’Aneta Tarmokas, fetes a mà, una a una, amb les tècniques del gravat i l’estampació. Les seues imatges destil·len sabors, olors i records de cuina de mare i de iaia. Text i imatge, mariden en aquest llibre, per a oferir-nos l’essència dels sabors, més enllà dels evocats a la boca.


 

No ho oblideu! Vos esperem l’1 de febrer per presentar-vos este llibre En Veu Alta a L’ETNO. A les 18:30 hores ens trobarem tots i totes a la Sala VIII Secà i Muntanya de L’ETNO. 

No podeu faltar!