Hui vos volem presentar un projecte que pensem vos pot interessar!
Què passa amb els arxius que moltes vegades són tan difícils de consultar?
Com tots sabeu els arxius en comparació amb les biblioteques van molt per darrere en la consulta i l’accés a la informació. El tipus de document, el seu tractament, el retard en la creació de les normes de descripció… han provocat que pocs siguen els centres amb sistemes de gestió accessibles per internet amb un nivell de recuperació òptim i que puga satisfer les necessitats informatives dels usuaris. De fet estos sistemes de gestió poc agraden als propis documentalistes i arxivers. Ja siguen sistemes adhoc o comercials, tots tenen moltes limitacions pel treball d’organització i descripció i moltíssims més per la consulta externa dels usuaris.
A més a més els arxius han estat molt de temps amagats ja siga per les administracions, la falta de pressupost, la poca iniciativa d’alguns arxivers per obrir-se al món… un fum de casos que arriben a una realitat comuna: la invisibilitat dels seus fons.
Hi han arxius de tot tipus i amb dependències administratives molt diferents, fins i tot a l’Estat espanyol existeixen arxius personals molt interessants. Poques ferramentes informatives fan possible la consulta íntegra de tots els arxius alhora, el que denominem catàlegs col·lectius, a excepció de projectes com PARES : Portal de Archivos Españoles que facilita la consulta dels Arxius depenents del Ministeri de Educació, Cultura i Esports. Però, que passa amb la resta d’arxius de la geografia espanyol?
En el cas de la fotografia potser anem encara més perduts perquè són molts centres els que tenen col·leccions de fotografia més o menys grans en tot l’Estat Espanyol: des d’arxius, biblioteques, museus… fins col·leccionistes privats, i els possibles interessats no coneixen que existixen estos centres o molt menys que tenen imatges o les condicions de consulta, reproducció, etc.
Què és dfoto?
Dfoto és una directori de fons i col·leccions de fotografia en Espanya. Un directori és una guia que agrupa entitats o persones per poder localitzar-les. En este cas permet conéixer no sols els centres que tenen fons fotogràfics a l’Estat Espanyol, sinó també localitzar-los geogràficament i el més interessant conéixer el seu contingut. No es limita només a arxius públics, també inclou els privats. Este treball té l’objectiu de difondre el patrimoni fotogràfic espanyol, en un Estat on l’interés per la recuperació del patrimoni fotogràfic és molt desigual i on la gestió de la fotografia és tan poc homogènia.
Aporta informació bàsica de cada col·lecció: propietat i ubicació, situació de l’arxiu o col·lecció, tipus de suport, condicions de conservació, reproducció, etc. Totes les descripcions de fons i col·leccions tenen el mateix esquema la qual cosa facilita molt bé la comprensió de la consulta.
Este projecte està desenvolupat de manera cooperativa per diverses institucions espanyoles: Ministeri d’Educació, Cultura i Esports, Universitat Politècnica de València, Universitat de les Illes Balears…
A hores d’ara s’està treballant en incloure els arxius depenents del Ministeri d’Educació, Cultura i Esports i els arxius municipals. En el cas dels arxius històrics provincials i els de les diputacions provincials ja estan inclosos en la base de dades, així com alguns centres i col·leccions privades.
- Arxiu General i Fotogràfic de la Diputació de València
- Arxiu del Regne de València
- Arxiu de la Diputació Provincial d’Alacant
- Arxiu Històric provincial de Castelló
- Arxiu-Biblioteca de la Diputació Provincial de Castelló
- Museu Històric Militar de València
- El sistema de consulta és molt senzill i de segur que no tindreu cap problema.
Ací teniu un article que l’equip de dfoto va presentar a Imatge i Recerca : Jornades Antoni Varés (12es : 2012 : Girona)
http://www.girona.cat/sgdap/docs/p2k57f1benlloch-garcia-trib-text.pdf
Esperem que poseu dfoto en els favorits del vostre explorador o que ho compartiu al vostre Delicious com hem fet nosaltres! De segur que utilitzareu este recurs informatiu per les vostres investigacions!