Skip to Content

14.12.2011 | Fons documentals

El material efímer de La Gran Ruta de la Seda

Hui dimecres 14 de desembre a les 20 hores el Museu Valencià d’Etnologia inaugura l’exposició temporal “La gran ruta de la seda : Caucas i Àsia Central”.

És una magnífica exposició en col·laboració amb el Museu Rus d’Etnografia de San Petersburg on els tèxtils són els protagonistes per representar el fluix d’intercanvi comercial i cultural dels pobles del Caucas i Àsia Central.

La Biblioteca-Centre de Documentació del Museu Valencià d’Etnologia no vos vol parlar de l’exposició sinó dels materials documentals que hi genera. Ja vos hem contat en alguna ocasió que la nostra Biblioteca no sols gestiona material bibliogràfic si no a més el material documental del fons del Museu i d’altres arxius personals.

Tota la documentació que es crea amb motiu d’una exposició: correspondència, convenis, documents administratius relatius al transport de les peces, segurs, contractes, documents gràfics del disseny, muntatge, inauguració… passa a formar part de l’Arxiu del Museu Valencià d’Etnologia, organitzat per la Biblioteca, per poder quedar com a  testimoni futur de l’activitat del nostre centre.

Tanmateix amb cada mostra  es creen un seguit de documents efímers com son les invitacions, els cartells o els saludes. Tots són documents públics, dedicats a la difusió i que naixen amb un propòsit específic sense intenció de durar més enllà en el temps. És un material bàsic de difusió on la informació gràfica és el centre per reclamar l’atenció de l’espectador. Este material també passa a formar part de l’Arxiu. De cada tipologia documental es guarden 5 exemplars.

En el cas de “La gran ruta de la seda” vos volem deixar una mostra. Després d’un seguit d’exposicions temporals on els colors obscurs han predominat (cal recordar mostres temporals com María Lionza de Cristina García Rodero, Mora Carbonell : l’encant discret o Gitanos d’Hongria), el cartell i la invitació de la Ruta de la Seda aporten llum i claror.

 

El paper és d’alt gramatge, de color blanc i amb la textura acanalada. El motiu gràfic ple de color és l’única part setinada i es tracta d’una frontalera (frontil en castellà). Les frontaleres són peces, generalment acolxades, que protegeixen la front de l’animal quan éste porta el jou. És una meravella que podreu trobar a les sales de l’exposició.

No falteu!