Skip to Content

14.1.2014 | Fons documentals

Els records efímers dins una caixa de cartró

L’efímera, eixa paraula que tant ens agrada en la Biblioteca del Museu Valencià d’Etnologia, fa referència a tota la documentació que es crea amb un objectiu concret i que en poc de temps deixa de tindre eixa funció per la qual va ser creada.

Una entrada al teatre és un paper per poder entrar a vore una funció però després de ser utilitzada per disfrutar de l’espectacle ja no té cap altra intenció, el mateix li passa a un recordatori de comunió o a un bitllet de trolebús.

El mes de novembre van visitar la Biblioteca uns estudiants del Grau de Biblioteconomia de la UV i quan estàvem mostrant una selecció de l’efímera de la Biblioteca ens van preguntar com este tipus de documents ens han arribat si tenen una vida tan curta. Si són documents que ja no servixen perquè arribem a tindre’ls en una servei d’informació com la nostra Biblioteca?. Bé, la millor resposta potser siga que quan deixen de tindre la funció per la qual van ser creats passen a ser records i mostres de nostàlgia.

Una entrada al teatre potser siga el record d’una primera vesprada amb el seu enamorat, un recordatori de comunió és l’expressió d’un moment important de la vida d’algú o d’una persona que es vol… i fins i tot eixe bitllet de trolebús pot portar a la memòria un bon moment o potser només pel seu tamany menut s’ha quedat amagat entre d’altres records més importants.

 

No sabem quina història hi ha darrere de cada document però hi pensem que no anem massa desencaminats amb esta idea. De segur que a la vostra casa els vostres pares, iaios i vosaltres mateix teniu una caixa plena de records, una barreja de fotografies i “cosetes en paper” que no són més que efímera però amb un gran valor per vosaltres. Caixes que molt a sovint són de sabates de cartró gros i resistent, amb una tapadora per poder protegir-los.

 

Andrés Marín el dissenyador del Museu Valencià d’Etnologia ha estat treballant en la renovació de l’entrada de l’Exposició Permanent del nostre Museu. Ha preparat un gran panell amb una mostra dels objectes del Museu dibuixats per ell. La col·lecció d’efímera que gestionem a la Biblioteca també forma part del Museu així qua havia d’estar present però a Andrés li va sorgir el dubte de com mostrar-la i en principi ho va resoldre de la manera més clara i realista. Com a elements del record dins de caixes de cartró plenes d’evocacions a tota una vida.

 

 

Ha fet més d’una caixa amb efímera de tot tipus: pai-pais, calendaris, recordatoris de comunió, de bateig, bitllets d’autobús, de loteria, retallables… junt a fotografies o documents personals com són les cartes.

El cartró d’estes caixes de sabates tenen logos d’antics comerços de la ciutat de València com ara “Calzados Gil”, “Calzados Mira” o l’empresa “Curtidos y marroquinería de lujo Manuel Mas”. No són reals, no conservem les caixes però Andrés les ha pogudes recrear gràcies a les imatges de publicitat que si són originals. És publicitat dels anys 40 que hem trobat en publicacions de l’època que conservem  a la Biblioteca. En este cas vam revisar els llibrets de falla que són una bona font per conéixer els comerços de la ciutat per la quantitat de publicitat que tenien.
Una vegada més podeu comprovar com la Biblioteca del Museu és utilitzada com a font d’informació pels diferents serveis del centre.

Finalment estes meravelloses caixes de records no han format part del panell de la renovada entrada de l’exposició permanent del Museu Valencià d’Etnologia per qüestions de disseny però no podíem amagar-les en  una carpeta d’ordinador i no mostrar-vos-les. Això no vol dir que en el panell no hi haja documentació efímera, sinó que es mostra d’altra manera. Entre d’altres amb este escriptori de cuir, quasi com el vostre escriptori d’ordinador amb tot la informació rellevant ordenada i classificada per no perdre’s.

Vos deixem la imatge que finalment protagonitzarà esta entrada al Museu i l’enllaç al compte de Pinterest que s’ha creat per poder accedir a tots els dibuixos que s’han fet dels objectes de les col·leccions del Museu Valencià d’Etnologia.

No podeu perdre’s esta pàgina de Pinterest i fer-vos seguidors d’este experiment al qual es podrà accedir des del codi QR que hi ha amagat entre tots els objectes. Encara heu d’esperar per poder vore el panell en la sala, açò és només un aperitiu per fer-vos goleta