Skip to Content

26.1.2017 | Lectures

Faltar o morir? : una aproximació a les pràctiques socioculturals davant l’absència

FERRERO i GANDIA, R.; COLOMINA i MARTINES, C. Faltar o morir? : una aproximació a les pràctiques socioculturals davant l’absència. Almaig : estudis i documents, n. 32 (2016), p. 153 – 164. El trobareu en accés lliure en esta entrada de l’Etnobloc.

doc00432420170116130152_003

 

El darrer número de la revista Almaig : estudis i documents conté un article molt interessant escrit per la nostra companya Raquel Ferrero i Gandia, conservadora del Museu Valencià d’Etnologia i responsable del Museu de la Paraula -Arxiu de la Memòria Oral dels Valencians,  junt a l’antropòloga Clara Colomina i Martines. La revista Almaig : estudis i documents, per a qui no la conega, és una revista d’investigació comarcal arrelada a la Vall d’Albaida, l’edita l’associació cultural La Nostra Terra d’Ontinyent i  té una periodicitat anual. És una de les revistes d’estudis locals i comarcals que més estabilitat ha tingut al llarg dels anys, es publica des de l’any 1985 amb una edició de gran qualitat. A la Biblioteca del Museu Valencià d’Etnologia la trobareu completa amb la signatura: BETNO PP 77

L’article és el resultat d’un dels projectes del Museu de la Paraula: “Pràctiques i representacions socioculturals sobre la mort” que s’ha desenvolupat a la Vall d’Albaida al llarg dels anys 2015 i 2016. Si voleu des d’este enllaç podeu consultar totes les entrevistes que es feren dins d’este projecte concret i que formen part del Museu de la Paraula: https://goo.gl/zx3Pnq

 

Ací teniu el resum de l’article:

“Faltar i morir no són sinònims. Les maneres d’abordar la mort parlen de la concepció de la vida al si d’una comunitat. Sabedores dels canvis que els afecten en les societats actuals i atenent al fet que eixes mutacions tenen conseqüències imperatives, en el present article aprofundim en la ritualització, les vivències i el sentir del procés de mort. Des d’una perspectiva antropològica i a partir dels relats biogràfics d’alguns habitants de la Vall d’Albaida nascuts en la primera mitat del segle XX, expliquem el significat de l’afirmació inicial. Amortallar, vetlar, soterrar són fets socials que contenen una densitat de significats que, en la societat tradicional valenciana, no s’han limitat a l’estricta desaparició física, sinó que han tingut la capacitat de transformar el fet individual de morir en un acte col·lectiu per a pair la falta. A hores d’ara, eixa consistència social està fragmentada i la mort no n’és una excepció.”

Raquel Ferrero i Clara Colomina

Gràcies a les autores i amb l’autorització de la revista, ací teniu el text complet per poder llegir-lo i descarregar-lo. Us desitgem una bona lectura!