Skip to Content

12.3.2024 | Espanta la por

Avaluació d’Espanta la por 2023 a les biblioteques i els museus etnològics locals

Un altre any més hem recorregut a la vostra ajuda per a prendre el pols a la realitat Espanta la por! Ja sabeu que sense el vostre suport, opinions, ajuda i aportació d’idees i d’experiències, la maquinària no funcionaria, hi mancaria substància. Així, enguany, com els altres, anys, hem comptat amb vosaltres, hem esperat ansiosos les vostres respostes, les hem recollides, revisades i plasmades. I no ens heu defraudat! Al mateix, temps, sembla que nosaltres, pels percentatges obtinguts, tampoc no vos hem fallat. Hem creat entre tots, una bona simbiosi.

 

Altra vegada, la participació ha estat magnífica i estimulant. Any rere any, està resultant una experiència positiva, enriquidora i, no cal dir, que desitgem que així continue. Així, en l’Espanta la Por!’23, hem tingut una llarga llista de 114 centres participants, superant les marques d’altres campanyes. La majoria, com sempre, biblioteques públiques municipals, seguides d’escolars i de museus etnològics locals. Pel que fa a la participació l’avaluació de qualitat, hem crescut novament: arribem a les 66 opinions.

 

La satisfacció, en general, ha estat notablement alta, la qual cosa, òbviament, ens satisfà i ens obliga a no baixar mai la guàrdia, oferint noves propostes i imprimint-hi qualitat. Volem que el fenomen Espanta la Por! no pare de créixer, al mateix temps que en mantinguem el llistó ben alt, sempre, és clar, amb la vostra col·laboració i acceptació.

 

Enguany, el nivell de fluïdesa entre les institucions participants i la Biblioteca de L’ETNO, Museu Valencià d’Etnologia, ha estat impressionant, vora un 90%, amb una valoració destacable que ens ha honorat amb un 100%.

Biblioteca Pública d'Onda
Biblioteca Pública de Beniarbeig
Biblioteca Pública de Calp
Biblioteca Pública de Cocentaina
Biblioteca Pública de Gata de Gorgos

Dins del camp de la comunicació, heu exposat alguns els problemes a l’hora de vindre per falta de personal, per les complicacions d’horaris o per la distància. També s’ha fet algunes observacions molt interessants com, per exemple, fer tallers sobre les experiències d’algunes de les institucions participants, en les quals, els responsables, compartisquen amb la resta, i ens mostren en directe, les seues propostes, desenvolupament d’aquestes i, també, les conclusions que se’n poden extraure.

 

Pel que fa a l’ús de les memòries elaborades altres anys, aquestes han estat emprades profitosament. Més d’un 75% han estat consultades, per tant, se n’ha tret partit!, la qual cosa assenyala que l’esforç mancomunat i enriquiment mutu està funcionant.

 

Cal destacar que vora el 90% dels partícips en aquesta aventura que fa por, sabien que la campanya estava dedicada de nou a la Geografia fantàstica. Quasi un 36% han aprofitat per parlar de llocs fantàstics relacionats amb el terme municipal de les seues respectives poblacions. Quant a les activitats, cal subratllar que s’han fet xarrades, narracions i visites guiades als llocs màgics. A més, hi ha hagut altres com: edició de textos, adaptacions de les rondalles d’Enric Valor o murals.

Biblioteca Pública de Guardamar del Segura
Biblioteca Pública de Muro d'Alcoi
Biblioteca Pública d'Onda
Biblioteca pública d'Agullent
Biblioteca Pública d'Aldaia

El Calendari Fantàstic ha obtingut una gran acceptació amb més d’un 90%. Dins d’aquest percentatge, més de la meitat, han estat valoracions de 10 punts. La manera més utilitzada a l’hora de repartir-lo ha estat el sorteig, els concursos o posar-los a l’abast dels usuaris. Com ja sabeu, amb L’home del sac, hem continuat amb la col·lecció “Espanta la por”, la qual també ha estat valorada, per tots/es, amb un rotund 90% (i escaig).

 

Sembla que el podcast Els nom de la por vos ha agradat. Davant la pregunta, els has escoltat? Vora un 68% dels participants ho ha fet i, a més, han estat puntuats amb un destacable 78,6%. Temes que ens han proposat per al futur: envelliment, soledat, problemes mentals, , màgia, bruixes, tradicions durant els Tots Sants.

 

Durant la campanya del ’23, El joc Espanta la por, no ha tingut tanta ressonància com altres de les activitats planejades. Només un 6,35% ha organitzat partides. Les causes al·ludides per no fer-ne ús, són: Falta de personal o de temps, la complexitat o pel fet de no tindre’l físicament. Respecte al de cartes de la Fallera Calavera, han tingut més eixida: un 17% ha preparat activitats al voltant d’aquest joc. Encara que, en altres edicions, el joc va atraure gent jove a les biblioteques, en aquesta ocasió el percentatge ha davallat a un 15,87%.

Biblioteca Pública d'Alginet
Biblioteca Pública de Benigànim
Biblioteca Pública de Càrcer
Biblioteca Pública de Castelló de Rugat
Biblioteca Pública de Castalla

 

 

Les principals activitats desenvolupades han estat: Decoració a la biblioteca (el més alt, un 82,26%), difusió per xarxes socials, contacontes/rondallista, creació de punts d’interés, organització de jocs, tallers o concursos i disseny de productes propis com cartells o punts de llibres.

 

Pel que fa a objectius reeixits, sobretot, tenim la difusió de l’imaginari valencià de la por seguit per la difusió de la literatura popular valenciana, el foment de la lectura, millorament de la imatge de la biblioteca o donar a conéixer als usuaris L’ETNO i la seua biblioteca. Malauradament, sempre trobem alguna limitació. Així, per ordre d’importància decreixent tenim: la mancança de personal, la falta de temps de planificació i, només faltaria, les econòmiques. Allarguem una mica la llista: problemes d’espi i de programació, manca de suport polític o la força del Halloween (encara que vos recordem que no hem de lluitar contra el Halloween, sinó aprofitar-lo).

 

Feliços compartim que, encara, un 100% considera l’Espanta la Por! com una bona proposta i que s’hauria de repetir anualment. Altres “pors” o temes dels quals que seria desitjable tractar són: la intolerància o indiferència, rituals al voltant del foc, nous personatges per a la col·lecció Espanta la por! (tot arribarà), intel·ligència artificial o d’altres cultures mediterrànies, per exemple.

Biblioteca Pública del Puig
Biblioteca Pública de Massanassa
Biblioteca Pública de Riba-roja
Biblioteca Pública de Nules
Biblioteca Pública de Marines
Biblioteca Pública de Poble nou de Benitatxell

 

A la pregunta: Coneixíeu L’ETNO? Ja ens coneixeu? La gran majoria sí (vora el 90%), i la Biblioteca un poc menys (un 76,27%). Ara, sospitem que sí, que ja vos sonem a tots i a totes! Pel que fa a la imatge que donem és bastant positiva (un 92,5%), de la qual cosa ens alegrem a muntó. La valoració de la campanya rep un percentatge fantàstic (encara que quede malament dir-ho), fregant l’altre, és a dir, cap queixa (91,5%).

 

Concloem, de nou l’Espanta la Por! ha obtingut el vostre suport, col·laboració i esforç, amb la complicitat del públic. Un any més ens hem mogut, acomboiats per tots i per totes vosaltres, i ho hem fet el millor possible, sense que això signifique que no farem el que podrem per superar-nos, comptant amb tots i totes  vosaltres, per a traure més suc a aquesta gran experiència compartida que és l’Espanta la Por!

 

Equip de la Biblioteca de l’ETNO, Museu Valencià d’Etnologia