Skip to Content

3.12.2021 | GLAMwiki

La visualització de les imatges de L’ETNO a la Viquipèdia

En el mes de novembre de 2021 les imatges de L’ETNO alliberades i utilitzades als articles de la Viquipèdia han tingut més de  370.000 visualitzacions en les diferents versions idiomàtiques de l’enciclopèdia en línia més consultada del món.  Vols saber quina imatge té més visualitzacions? En quins idiomes? O com hem aconseguit que parlants de rus, de xinés, o d’àrab accedisquen a les nostres fotografies i dibuixos?

Sobre la Viquipèdia i sobre la participació amb els seus projectes germans per part de L’ETNO vos hem parlat moltes vegades a través d’este blog des que en 2016 començàrem el Viquiprojecte de L’ETNO. Museu Valencià d’Etnologia  amb l’objectiu de compartir en obert els recursos gràfics creats pel museu i ajudar a millorar la quantitat i la qualitat del contingut informatiu que sobre la cultura popular valenciana hi havia a l’enciclopèdia més consultada del món.

D’este viquiprojecte hem estat molt orgullosos a la Biblioteca de L’ETNO i ha sigut la nostra intenció mantindre’l viu al llarg dels anys, així com també ens hem esforçat per compartir el projecte a totes aquelles jornades i trobades on ens han deixat. Caldria destacar la presentació del pòster «Un wikipedista residente en la Biblioteca del Museu Valencià d’Etnologia» a les XV Jornades Fesabid en 2017  i l’article «Un wikipedista en la Biblioteca del Museu Valencià d’Etnologia» en les IV Jornadas sobre Bibliotecas de Museos en 2019.

Però des de L’ETNO i la Biblioteca no hauríem fet res sense el compromís dels viquipedistes valencians que sempre estan ahí per fer costat al coneixement obert i continuar any darrere any col·laborant amb el museu: Quico, Montse, Luis, Paco, Doreo, Bàrbara, Santi… i sense la col·laboració amb Amical Wikimedia i Wikimedia España.

Dit açò, Quico Fort, viquipedista valencià i viquiresident del museu els anys 2016 i 2017, ens va demanar si podia monitoritzar les visualitzacions de les recursos gràfics alliberats per L’ETNO i que es troben vinculats a articles de la Viquipèdia en totes les seus versions idiomàtiques. I tant, va ser la nostra resposta!

Han analitzat les dades de visualització del mes de novembre de 2021 a través de la ferramenta Glamtools i estos son els resultats:

Informe visualitzacions durant el mes de novembre 2021 dels fitxers alliberats per L’ETNO. Museu Valencià d’Etnologia   

Podeu accedir a tota la informació a través de la url: https://glamtools.toolforge.org/baglama2/#gid=928&month=202111

Tenim tres columnes: projecte (idioma); número de pàgines que utilitzen les imatges; i visualitzacions.

L’idioma amb més visualitzacions és l’anglés, amb 178.359 en 30 pàgines diferents. Destaca l’article del guix amb 35.286 i el de la pansa amb 21.162. Segueixen ferrer amb 20.378, corset amb 17.577 i el sulfat amb 16.623.

Calera. Dibuix d’Andrés marín. L’ETNO.

En castellà s’usen 62 fotos amb 117.124 visualitzacions totals. Destaquen Cal·ligrama amb 13.213, i dança folklòrica i oli d’oliva amb unes 12.000. Algeps, oliva i habitatge ho segueixen.

Cal·ligrama arbre. Dibuix d’Andrés Marín. L’ETNO

 

En francés en tenim 23.951 visites amb 13 pàgines, on destaca «Etnologia», amb la imatge de cultura immaterial (6.416  visites), i en valencià tenim una xifra semblant de visites, 23.756, però amb 119 imatges, sent l’idioma amb més usos. Cultura té 2.773 visualitzacions, guix 2.268 i vidre 1.310. A destacar 567  visites en l’article «Pilota Valenciana».

Cultura material. Dibuix d’Andrés Marín. L’ETNO. (Es tracta de la imatge alliberada per L’ETNO que més ha estat utilitzada a articles de Viquipedia en tots els idiomes)

Segueix rus amb 12.848 visites i 4 articles. La meitat de les visites ve de l’article «espardenya».

Italià 4.603 visites en 4 articles, on destaca «Etnologia», amb la imatge de cultura immaterial (1.829   visites), cal·ligrama i pedra en sec

Pedra en sec. Dibuix d’Andrés Marín. L’ETNO

Àrab 2.417  visites en 3 fotos, la pràctica totalitat en pansa; portugués 2.192  amb 4 fotos, la meitat de les quals a una foto del cultiu de la xufa en Inhibidor enzimàtic. Ucrainés 2 fotos i 1.979 visites, 1.591 de les quals a etnologia. Indonesi, 1.889 visites a un únic article: dança folklòrica.

En alemany hi ha faena per fer. 5 fotos, 1.759 visites. 1.074  de les quals a pedra en sec. El xinés té 534 visites a l’article «llaurar» (amb una foto de l’arròs) i dos visites a l’article del propi museu (大家好!als nostres visitants virtuals en xinés).

Amb unes 300 visites segueixen euskera, turc i serbi. També apareix el Viccionari hebreu.

En l’apartat curiositats, la foto del Chief Okemos en cebuano té zero visites.

Francesc Fort, viquipedista

 

Este xicotet informe demostra com podem ajudar i contribuir des dels museus a millorar el coneixement global i obert des del nostre xicotet racó del món i a la vegada com la Viquipedia ens dóna visibilitat en este món globalitzat. Per molts anys de viquiprojecte de L’ETNO!

Gràcies a tots i a totes les viquipedistes que ho feu possible!