Skip to Content

9.3.2012 | Fons documentals

Les auques i les falles

Amb el naixement de la impremta es va multiplicar la propagació de textos literaris i històrics en quaderns de pocs fulls.

Naixia l’anomenat plec solt que tenia com destinatari la gran massa lectora, principalment popular. Es va crear un públic caracteritzat per no ser culte però sí incondicional, que consumia textos barats sense enquadernació, de lectura ràpida i molt comprensiva gràcies a la utilització de gravats que els il·lustraven.  Naixia la literatura popular  que experimentà un gran auge als segles XVIII i XIX.

Les impremtes s’adonaren que este públic era molt rendible. La literatura de cordell, anomenada així perquè els cecs i els venedors penjaven els fulls d’un cordell per tal de traslladar-los, tenia una gran venda però no era l’única forma de literatura popular, a les terres valencianes les auques prengueren molta força.

Les auques presenten un format diferent als plecs de cordell, mentre estos es publiquen en quarter, les auques són un full sense plegar i més gran de mida al qual predominen els gravats sobre el text i sols està imprés per una cara. Este full ample està dividit en quadres amb un gravat dins de cadascú.

Encara que el text no és imprescindible, les auques més evolucionades tenen versos curts davall de cada quadrícula que emmarca una imatge. Sobretot apareixen en les auques que conten històries, generalment són rodolins i poques vegades es troben versos més llargs.

Les temàtiques que tracten les auques són molt variades. Unes conten històries, successos de crims o casos estranys (moltes vegades són les mateixes que apareixen també en forma de romanç), altres tenen caràcter educatiu, religiós, així com també en trobem amb caràcter recreatiu ja que són jocs, en altres ocasions la popularitat del gènere es gasta per difondre propaganda política o campanyes de prevenció de malalties. Però no podem oblidar que una de les  principals temàtiques és la valenciana, hi han auques que parlen del Mercat Central, de l’Exposició regional valenciana, del calendari valencià, dels carrers de la ciutat… i com no de les falles.

Ja que estem a les portes de la festa de Sant Josep volem traure a la vista de tots a través del nostre Etnobloc un document molt especial que forma part de la col·lecció d’ephemera de la Biblioteca-Centre de Documentació del Museu Valencià d’Etnologia.

La Falla Joaquín Costa – Conde Altea va publicar una col·lecció d’auques, facsímils de la Biblioteca de Rafael Gayano Lluch als anys quaranta.

A la Biblioteca del Museu Valencià d’Etnologia diposeu de dos sèries:

 

 

 

 

 

 

La primera sèrie es va publicar l’any 1946 i contenia 10 auques del segle XIX i XX

La segona sèrie es va publicar l’any següent, el 1947 amb 11 títols entre els quals apareixia “Arts i oficis” datat el 1578. En esta segona sèrie introduïxen dos auques realitzades l’any 1946 i 1947, versats per Ventura Vidal i il·lustrats per J. Liceras que potser siga Jesús Liceras López, dibuixant de les revistes Jaimito o Pumby en estos anys.

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Una d’elles és l’auca del llibret de la Falla de l’any 1946 que  fa una introducció a mode de pròleg de la sèrie.

Amb ella la Falla pretén explicar què és un auca des d’un punt de vista molt faller.No podeu deixar de llegir-la.

Però anem a deixar-vos també un auca de la Biblioteca de Gayano, l’original de la qual està datat l’any 1939 i està inclosa en la primera sèrie. S’intitula “Calendari del Valencià” i recull el cicle anual festiu.
Si voleu veure les 21 auques d’esta col·lecció no s’ho penseu dos vegades i passeu-se per la Biblioteca a consultar-les i si vos ha cridat l’atenció este tipus de literatura popular tant valenciana i voleu llegir un poc més vos fem les següents recomanacions lectores:

  • La impremta popular valenciana : auques, col·loquis i al·leluies. [València] : Conselleria de Cultura, Educació i Ciència : Caixa de València, D.L.1990 – BETNO 5720
  • García Gayano-Lluch, Rafael. Recopilació d’auques. Paiporta: Denes, D.L. 2007 – BETNO 5890

i l’obra més clàssica…

  • Gayano Lluch, Rafael. Aucología valenciana : estudio folklórico. Valencia: Centro de Cultura Valenciana, 1940. –  BETNO N.P. C.01/nº 11 (En el cas d’esta publicació es troba actualment exposada en “La ciutat viscuda”, en tot cas N.P. vol dir que no és prestable)

Un viatget a les arrels de les vinyetes de còmic molt valencià i molt interessant, no vos sembla? aprofitem l’ambient de falles per traure esta obra facsímil que als anys quaranta va publicar la Falla Joaquín Costa – Conde Altea.

Bones festes falleres a tots i totes!