L’Home dels Nassos és el títol del tercer número de la col·lecció Espanta la por. Et convidem a conèixer-lo de ben a prop, t’atreveixes?
El número 3 de la col·lecció Espanta la por continua el treball que L’ETNO va encetar l’any 2018 amb Marta i la Tarasca i en 2019 amb Marta és un donyet, tots dos il·lustrats per Joel Miralles, l’estudiant de l’EASD encarregat de desenvolupar l’any 2017 la campanya de L’ETNO per a reivindicar l’imaginari valencià de la por.
Cada número té com a protagonista un monstre valencià diferent que conviu amb xiquets i xiquetes de la nostra actualitat, enguany el gran protagonista és L’Home dels Nassos. Com? Què no sabeu qui és? Doncs això ho hem de solucionar.
L’autor i la il·lustradora
Abans de fer les presentacions d’este personatge fantàstic vos hem de presentar els dos monstres que han fet possible este conte meravellós: el seu autor, Miquel Puig, i la seua il·lustradora i dissenyadora, Patricia Bolinches.
Miquel Puig és mestre i un gran coneixedor de la nostra cultura popular. És autor de llibres com «En memòria de Carme», «Els mons de Laia» i «Llampuga, llampega», ambdos amb un important ingredient d’imaginari popular valencià, i «Un pont de plata». Ha col·laborat en diferents projectes de Dani Miquel com ara «Musiqueries», «A Nadal un pas de pardal» i «Per molts anys» i també els dos crearen i desenvoluparen el meravellós projecte «Iaieries». En l’àmbit docent ha realitzat diverses propostes didàctiques com les «Done’m l’asguilando», «El xiquet de la Ribera», «La caixa de la por» i «Espanta la por a l’escola». És un bon narrador i ho demostra amb propostes com «De rondalles i ferments : contes per a adults» i és l’únic humà que pot dir en el seu currículum que va donar vida a l’Home dels Nassos en la campanya Espanta la por de l’any 2019.
Patricia Bolinches es dedica al disseny gràfic, la comunicació i la il·lustració. La seua marca personal és el collage, i li fascina la fotografia analògica experimental, els fanzines i l’autoedició. També explora i s’expressa amb l’art urbà com a BYG, junt al sr. García. Ha treballat entre altres per a El País Semanal, Mongolia, La Marea, Icon, Vogue España… per a La Nau, l’Unió de Periodistes Valencians, el COBDCV… Ha rebut premis principalment en categories d’identitat corporativa i disseny periodístic com els Premis ÑH , encara que també a la il·lustració, ja que junt al sr Gracia, com a BYG, va il·lustrar el conte infantil «El abecedario en verso del ratón diverso» guanyador del premi Llibre millor editat lliurat per la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport de la GVA l’any 2019. Actualment podeu visitar la seua interpretació del text “Vacuna” d’Adam Tooze a l’exposició col·lectiva «Coronavirus i cultura: propostes de creadors valencians» a La Nau, Centre Cultural. No vos heu de perdre el seu perfil Instagram @laboli
L’Home dels Nassos
El punt de vista de l’autor…
Tots els pobles necessiten d’un imaginari, d’una fantasia pròpia. L’home dels nassos és un ésser molt particular, propi de la nostra fantasia i compartit amb altres pobles germans de la península, també fa la seua aparició tant a La Rioja com a altres poblacions Navarreses. Al nostre imaginari particular apareix a Mallorca, fent un ràpid recorregut per València, Ontinyent, Tarragona i Barcelona en un sol dia, l’últim dia de l’any.
L’home dels nassos és un prototip d’espantacriatura d’aquells que pateixen una malformació o una deformació. Aquelles criatures que fins fa no res passejaven per fires, mercats, places. En la mitologia hel·lenística Hefest se’l representa com un home molt lleig, el senyor del foc, sempre treballant amb la farga i amb un defecte, estava coix. Curiosament, el tio Enrique “Manus”, quan conta la rondalla d’El Ferrer de Benimodo diu que el dimoni més roí que hi havia a l’infern també era un dimoni “coixo”. El gegant Polifem, era un ciclop terrible i temible amb una gran malformació, tenia un sol ull, això sí, malgrat la seua malignitat va poder ser enganyat per Ulisses fent-se passar per “Ningú”.
És l’home dels Nassos una herència d’aquest passat?El que sí que és evident és que a través d’aquest personatge una expressió abstracta i subjectiva que costa molt de racionalitzar per als infants com és el pas del temps es fa evident a través d’un fet clau i evident com és la caiguda d’un nas. Ara, a través d’aquesta història de L’Home dels Nassos actualitzem la presència del personatge en un context i entorn que facilite als infants la identificació amb els protagonistes per a fer real en la seua imaginació la possibilitat de retrobar-se amb l’Home dels Nassos un 31 de desembre del segle XXI i així mantindré viva la memòria d’un poble.
Miquel Puig, tardor 2020
El punt de vista de la il·lustradora…
El “home dels nassos” es un personaje misterioso, inquietante, escurridizo. Cuando me propusieron el reto de ilustrar este cuento vi claramente que podía conseguir ese misterio ilustrando mediante el collage.
Quería hacer un cuento “canalleta” para niñxs y no tan niñxs. Crear mundos, escenas, lugares imaginarios partiendo de otras imágenes, imágenes reales ha sido lo que le ha dado a este cuento ese punto que buscaba. Y el factor papel, ha jugado un papel (nunca mejor dicho) muy importante, ya que en la portada se eligió un acabado con textura rugosa para generar esa inquietud y ese “aaarg” que se siente cuando te imaginas un hombre con tantas narices.
Creo que podemos decir que en conjunto es un cuento que engancha desde el principio y que mantiene al lector en vilo y con ganas de pasar a la siguiente página a ver que pasa.
Patricia Bolinches, tardor 2020
El passat 12 de novembre el presentàrem #EnVeuAlta al pati de L’ETNO. Entre amics i amigues, i amb totes les mesures de seguretat i higiene que la COVID19 ens marca en l’actualitat, férem les presentacions d’este Home dels Nassos innovador i diferent per a menuts i menudes sense por.
Com podeu aconseguir este llibre? No està a la venda, és una edició no venal. El podeu trobar i agafar en prèstec a la Biblioteca de L’ETNO, Museu Valencià d’Etnologia, a les biblioteques escolars de les escoles participants d’Espanta la por 2020 i a moltes biblioteques públiques valencianes a les quals els hem fet arribar un exemplar.
Com puc saber si a la biblioteca del meu poble o el meu barri el tenen? punxa ací i comprova les biblioteques de la Xarxa de Lectura Pública Valenciana (XLPV) que tenen el llibre a la vostra disposició.
Si veus que la biblioteca del teu poble o barri no té este conte disponible no dubteu en informar-los de la seua existència i que ens envien un correu a biblioteca.etnologia@dival.es i els ho farem arribar sense problema.
Gaudiu molt tots i totes de la seua lectura i que l’Home dels Nassos ens ajudes a tots a mantindre viva la nostra imaginació!