Ja fa algun temps que a l’Etnobloc vos presentàrem una part molt interessant de l’Arxiu personal de Maximilià Thous que conservem a la Biblioteca-Centre de Documentació del Museu Valencià d’Etnologia, es tracta de les xarrades etnològiques que els anys 1932 i 1933 va fer a “Unión de Radio de Valencia” sota el títol “Charlas con Maximiliano Thous”.
En concret reunim els manuscrits de les audicions XXXVI fins a la LXXV, agrupades en la seua carpeta d’anelles original.
Així vam pensar que si Maximilià Thous feia divulgació radiofònica de les tradicions i la cultura popular valenciana l’any 1932, estaria agraït que nosaltres al segle XXI férem difusió de les seues paraules al nostre xicotet espai web de l’Etnobloc. Només hem començat una tasca que el Museu Valencià d’Etnologia culminaràenguany amb la publicació de les xarrades al número 8 de la col·lecció “Temes d’etnografia valenciana”, des de la Biblioteca a hores d’ara vos hem mostrat com parlava de Sant Donís i de la Nit d’ànimes i hui rebrem una classe magistral sobre “Astrologia valenciana”
Este és el títol que rep la xarrada del 5 d’abril de 1933 en la qual Maximilià Thous no té la intenció de parlar d’ “astrómagos“, si no com diu ell, sobre“astrología figurada, astrología de vuelo corto; por debajo de las nubes, pero por encima de los campanarios”. ¿Vos imagineu de que anirà realment el seu discurs?
Hem digitalitzat i transcrit les paraules del Director del Museo de Etnografía y Folklore de Valencia per saber un poc més de catxerulos, milotxes, abaetxos i estreles, i així entendre la següent afirmació de Thous: “la pareja voladora de verdadero prestigio son el cachirulo y la estrel·la. La milocha es una pariente pobre e ingenua. Y el abaecho es un tio desgarbado y escualido“.
En acabar la xarrada, Thous demana als oients que donen al Museu de Etnografía y Folklore de Valencia catxerulos “que sobresalgan de lo vulgar” per passar a formar part de la col·lecció. Nosaltres també hem demanat als companys de la Unitat de Fons, Col·leccions i Restauració del Museu Valencià d’Etnologia una imatge d’un catxerulo de la col·lecció del Museu, però ens han informat que no en conserven cap, només un de joguina de xicotetes dimensions (13 x 14 cm) de la segona meitat del segle XX. És el que il·lustra esta entrada, ¿no vos sembla preciós?El que realment volem des de la Biblioteca és mostrar-vos les paraules de Maximilià Thous als micròfons l’any 1933, així que vos hem preparat este magnífic document electrònic on podeu llegir de la seua mà tot el seu discurs i si la lletra vos confon i es perdeu, més avant trobareu tota la xarrada transcrita. ¡Esperem que vos agrade este passeig en el temps! ¡Fins la propera xarrada de Thous a l’Etnobloc!