L’any 1977 l’ICOM va decidir en la XII Assemblea General realitzada en Moscú que es dedicaria el 18 de maig a la celebració del dia internacional dels museus.
Des d’esta data cada any es tria un tema específic per a que les activitats es programen al seu voltant. Esta celebració vol apropar el museu a la societat, fidelitzar als coneguts i donar-se a conéixer als nous.
“Els museus són un important instrument per l’intercanvi cultural, l’enriquiment de les cultures i l’avanç del mutu entendiment, de la cooperación i de la pau entre els pobles”. ICOM
El 2011 està dedicat al “Museu i memòria”. Els museus són memòria, conserven i conten històries, els objectes que guarden són l’expressió dels pobles, així com els testimonis que arrepleguen.
Nosaltres des de la Biblioteca-Centre Documentació volem fer memòria del nostre museu, un xicotet recorregut històric per la imatge del Museu Valencià d’Etnologia.
La Biblioteca-Centre de Documentació és l’encarregada de ser memòria de la institució a la que pertany, així com el Museu és memòria de la societat on viu.
Actualment estem organitzant l’arxiu administratiu i històric del Museu Valencià d’Etnologia, tota la informació generada des de fa més de 25 anys, durant tota la vida del museu, es conserva en el nostre centre. A través de ella podem descobrir la seua gestió, direcció, línies d’investigació i el seu treball expositiu i divulgatiu. L’arxiu no està format únicament per documentació administrativa, sinò que hi conserva un altre tipus molt interessant, tota aquella generada amb motiu de les seues exposicions i resta de programació. La denominada documentació ephimera: invitacions, programes, cartells, targetes, saludes, marca pàgines, etc.
Obrint caixes i fullejant expedients hem trobat imatges que són expressió del museu i del disseny propi d’una època, són els logotips que ha tingut el museu al llarg de la seua història, el seu distintiu gràfic. Els hem tret del seu context documental per poder mostrar-los amb la seua rellevància.
A la mateixa vegada disposem de part de la documentació de l’arxiu personal de Maximilià Thous, aquella relacionada amb la seua tasca com a investigador etnològic, ja que este escriptor i periodista valencià va ser durant la Segona República Espanyola director del Museu d’Etnografia i Folklore de València. En este fons hem trobat una carta manuscrita de 1939 a la qual apareixia el logotip del Museu, és la primera imatge que podeu trobar en este singular recorregut.
La segona pertany a un programa d’activitats de l’any 1998 i l’última és el nostre logotip actual.
No hi ha res més a dir, ací teniu tres graons de la memòria gràfica del Museu Valencià d’Etnologia.