Skip to Content

3.2.2015 | Lectures

L’Onso i el carnestoltes de la Mata (els Ports)

CARCELLER, Kassim. L’Onso i el carnestoltes de la Mata (els Ports). 2014

Este llibre el podeu trobar en la Biblioteca del Museu Valencià d’Etnologia amb la signatura: BETNO 8039

El carnestoltes té moltes expressions al llarg de tot el territori valencià, però potser una de les més desconegudes és la que es celebra al poble de la Mata, en la comarca dels Ports, amb un protagonista indiscutible l’Onso, que com podeu endevinar es tracta d’un ós. Un llibre publicat el 2014 contribuïx a afavorir la difusió i foment d’esta festa perduda que es va recuperar el 2007. Una vegada més des de la Biblioteca del Museu Valencià d’Etnologia hem demant l’autor que ens envie una presentació de la publicació.  Preneu nota i animeu-vos a visitar la Mata en el carnestoltes, sembla molt interessant!

Kassim carceller, autor de l'Onso en la Mata -  Biblioteca del Museu Valencia Etnologia

 

«Kassim Carceller és un jove investigador que des de fa anys treballa en un projecte de recuperació de la història local de la Mata en el qual participa quasi tot el poble, bé oferint el seu testimoni, bé cedint fotografies o bé transcrivint entrevistes.

Aquesta és la seua primera obra i en ella profunditza en un dels carnestoltes més antics i desconeguts del nostre país.

 

La Mata és un petit poble d’interior al nord del País Valencià que va recuperar, l’any 2007 ―després de més de cinquanta anys de fosc silenci―, la festa més emblemàtica del seu carnestoltes: la festa de l’Onso.

Aquest és un llibre que pretén donar-la a conéixer; explicar el seu misteriós origen i el seu significat. L’obra està farcida de referències a altres municipis de Catalunya, Andorra, Aragó i Occitània (on també es representava) i aporta mapes on s’assenyalen les viles per fer-ho tot més visual. A més, s’expliquen els punts en comú i les diferències amb la festa de la Mata. Les interpretacions de l’autor s’intercalen amb els relats de vint-i-sis persones que expliquen els seus records de la festa de l’Onso, les gitanades, els bureos de carnestoltes i la resta de celebracions carnestoltesques de la Mata. Aquesta informació es complementa amb fotografies, pintures, dibuixos, notícies de premsa antigues, manuscrits i mapes; tot per a fer d’aquest un llibre didàctic i atractiu. L’obra és a color i s’ha mirat d’oferir un disseny trencador.

L'Onso de la Mata

Imatge del llibre L’Onso i el carnestoltes de la Mata, pàg. 92

És un assaig rigorós que pot interessar historiadors, especialment aquells que treballen amb fonts orals, així com etnòlegs i antropòlegs. Així mateix, és un llibre pensat per a la divulgació etnològica i, per tant, escrit d’una manera planera i una sintaxi senzilla (no simple) que permet que un públic molt ample puga entendre els conceptes que s’hi expliquen, de manera que també pot interessar els veïns de les comarques a què aquest llibre fa referència:

  • País Valencià: Horta, Maestrat, la Marina i els Ports.
  • Catalunya: Alta Ribagorça, Alt Urgell, Bages, Baix Camp, Berguedà, Conca de Barberà, Maresme, Montsià, Pallars Jussà, Pallars Sobirà, Segarra, la Selva, Solsonès, Terra Alta i Vallès.
  • Aragó: Baixa Ribagorça, Gúdar-Javalambre i Sobrarbe.
  • Catalunya Nord: Capsir i Vallespir.
  • Andorra»

Kassim Carceller

Des d’ací podeu visualitzar part del llibre per fer-vos una bona idea del que vos oferix…


Si vos interessa contactar amb l’autor Kassim Carceller, podeu escriure a: onsodelamata@gmail.com

I per tindre més informació podeu accedir als següents espais de facebook…

Pàgina al facebook: https://www.facebook.com/pages/LOnso-i-el-carnestoltes-de-la-Mata-els-Ports/724090897622754

Perfil: https://www.facebook.com/lonsodelamata.elsports

I ja sabeu, tots i totes, que este llibre vos espera en la Biblioteca del Museu Valencià d’Etnologia per ser consultat en sala i dur-vos-el a casa en préstec. Vos esperem!