“Las ceremonias son el vínculo que mantiene unida a la multitud y, si desaparece el vínculo, la multitud cae en la confusión”
Radcliffe-Brown (1986), Estructura y función en la sociedad primitiva.
Este llibre el podeu trobar a les nostres prestatgeries amb la signatura: BETNO 605
En este mes de novembre marcat per la festa de Tots Sants i la retrobada amb les ànimes, cal fer-ser esta pregunta… per què la mort?
Perquè ha estat majoritariament oblidada i sovint relegada als espais del tabú i cal rescatar-la. Ens pot explicar moltes cosas dels nostres avantpassats i dels canvis en l’actualitat. Per la importància de les cerimònies col·lectives, dels riuts compartits que vinculen, que avui en dia han estat considerablement disminuïdes o substituïdes per altres. Perquè les cerimònies accentuen el sentit grupal, i les de la mort en concret la fan natural per als membres del grup.
La mort està present i així ho podeu comprovar a la nostra permanent del secà i la muntanya. En les sales trobaràs joies tan meravelloses com :
Tocs de campana de difunts
Tocs per a home
Tocs per a dona
Estos sons de mort els hem tret de la pàgina web oficial de l’Associació de Campaners de la Catedral de València, punxeu a l’enllaç si voleu conéixer esta fascinant web que recull una base de dades enorme de les campanades de tot el territori valencià. Si accediu teniu la possibilitat de sentir la reproducció i l’accés lliure per poder descarregar els audios.
En este cas vos hem deixat les mateixes campanades que sonen a les sales de l’exposició, les del campanari de la Parròquia de Nuestra Señora de los Ángeles de Castielfabib.
Cançons tradicionals sobre la mort
L’Hereu Riera interpretat per Al Tall
Matxero i Teresa, interpretat per Urbàlia Rurana
Sons tradicionals que podeu trobar també al Spotify. Si teniu compte al gestor de mùsica i punxeu als enllaços podreu sentir-los i si punxeu als grups accedireu a les pàgines web d’estos meravellosos músics valencians.
Per últim hem trobat en GoEar el Romanç dels Cardaors de Bocairent. Si punxeu al reproductor podeu sentir-lo.
Documents relacionats amb la mort
Alguns d’ells provenen del fons documental de la Biblioteca-Centre de Documentació del Museu Valencià d’Etnologia. Es tracta principalment de recordatoris de defunció, ací vos deixem una xicoteta mostra…
3.Efímera
3.1.Recordatorios y estampas devocionales
Recordatori de defunció
Catarroja, 25 d’octubre de 1895.
Sign.: CA 15.59
3.Efímera
3.1.Recordatorios y estampas devocionales
Recordatori de defunció
València, 1903
Sign.: CA 15.59
3.Efímera
3.1.Recordatorios y estampas devocionales
Recordatori de defunció
València, 1921
Sign.: CA 247.10
3.Efímera
3.1.Recordatorios y estampas devocionales
Recordatori de defunció d’un xiquet
1916
CA. 247.10
Amb la col·laboració de Raquel Ferrero, Conservadora del Museu Valencià d’Etnologia