Volem que la ciutadania estiga ben informada sobre el món muixeranguer i estem convençuts que si ajudem a la Viquipèdia a tindre informació fiable i referenciada ho aconseguirem! Vols saber com ho farem?
L’ETNO, Museu Valencià d’Etnologia, treballa des del 2016 colze a colze amb els editors i editores de la viquipèdia per fer visible la cultura popular valenciana a través de l’enciclopèdia més consultada del món. Ja fa 5 anys que connectàrem per primera vegada amb Amical Wikimedia i descobrírem com des de les institucions GLAM podem contribuir a millorar la informació que hi ha a l’enciclopèdia més consultada del món.
Vos imagineu quin és el nostre interés principal? Doncs, clar que sí, difondre la cultura popular valenciana allà on la gent va a fer la seua primera consulta informativa, allà on tots fem click si volem saber alguna cosa de manera ràpida, a la Viquipèdia. I sí, tu també ho fas, ho sabem.
Des que en 2016 obrírem el nostre viquiprojecte gràcies a la col·laboració amb Amical Wikimedia i el nostre viquipedista resident en aquell moment, Francesc Fort, ha plogut molt. Des d’aleshores, hem convocat concursos, viquitrobades, viquimaratons i hem alliberat molts continguts del museu. Hem tingut èpoques més actives i altres que ho eren menys, però sempre hem treballant amb la idea del coneixement obert i d’aprofitar un recurs de referència com la Viquipèdia per a dur endavant una de les nostres principals tasques: aportar coneixement i difondre la nostra cultura popular.
En este context tenim una cosa que constar-vos: amb motiu de l’exposició temporal “Muixerangues al cel” volem ampliar i millorar la informació sobre el món muixeranguer tant a la Viquipèdia, com a la resta de projectes germans, principalmente Wikidata amb dades i Wikimedia Commons amb l’alliberant d’matges. Així doncs, hem creat el Viquiprojecte Muixeranga.
Objectiu: visibilitzar i difondre la Muixeranga com a manifestació de la cultura popular valenciana. Mitjançant l’obertura d’un període d’edició i un concurs fotogràfic es millorarà la cobertura tant del concepte com de les diverses colles, ja siguen les tradicionals o les de nova creació a la Viquipèdia en els seus diversos idiomes, així com en la resta de projectes germans, principalment pel que fa a l’alliberament d’imatges a Wikimedia Commons.
Col·laboracions: L’ETNO – Museu Valencià d’Etnologia, Amical Wikimedia, Wikimedia España i la Federació Coordinadora de Muixerangues
Termini: els objectius es volen aconseguir al llarg de la durada de l’exposició Muixerangues al cel encara que les principals accions es realitzaran els mesos de maig i juny de 2021. La data de començament del viquiprojecte serà el 3 de maig de 2021.
Accions principals:
– 3 de maig – viquimarató per a editar contingut textual sobre el món muixeranguer. Serà el dia que marcarà el començament de l’edició.
– Finals de maig – formació a les colles de la Federació Coordinadora de Muixerangues amb l’objectiu d’ensenyar-los a alliberar fotografies a Wikimedia Commons
-Concurs “Wiki Loves Muixerangues” per animar a alliberar fotografies de totes les colles. Volem que totes tinguen representació a la Viquipèdia i es puga conèixer qui són, quina és la indumentària, quines figures fan, com és la vida de la colla, etc.
Si vols saber més i estar al dia de com evoluciona el viquiprojecte no dubtes en participar activament des de la pàgina Viquiprojecte Muixeranga.
Anima’t a conèixer per dins com funciona la Viquipèdia i que podem fer des del sector GLAM per ella!