PÉREZ, Yaiza; RODRIGO, Carles; VIZCAINO, Aida; VIZCAINO, Tono. Receptari extraviat : històries al voltant de la taula Bonrepós i Mirambell (l’Horta Nord). Bonrepós i Mirambell : Ajuntament, 2016
Este llibre el trobareu amb la signatura:
Este llibre és el resultat d’un projecte conjunt de quatre persones. Aida Vizcaino i Yaiza Pérez Alonso (Eixam estudis Sociològics) van ser les encarregades de fer tot l’estudi etnogràfic basat en una sèrie d’entrevistes a persones del poble de Bonrepós i Mirambell, Tono Vizcaino ha estat l’encarregat de la redacció de les pàgines d’esta monografia i Carles Rodrigo ha sigut el responsable de la qualitat de l’edició, de les meravelloses fotografies que conté, així com del disseny i la maquetació de tota la publicació. Del que estem molt segurs és que este equip ha gaudit moltíssim del seu treball com es mostra a les pàgines del llibre, no sols pels menjars que han degustat al llarg de tota la investigació, sinó també per haver compartit taula amb cadascun dels protagonistes d’este Receptari extraviat.
“Aquest no és un llibre de receptes. O, sent més precisos, no és només un llibre de receptes. Més aviat és un llibre sobre gastronomia i, per tant, tracta de tot allò relacionat amb la cuina com a expressió cultural. A ningú no se li escapa que, quan cuinem i mengem, fem alguna cosa més que satisfer una simple necessitat fisiològica. Selecciones uns productes i en descartem uns altres, utilitzem uns atifells específics i ens decantem per unes maneres de preparar i presentar els plats depenent del context i de la companyia.
És a dir, atribuïm al menjar una sèrie de significats que cobren sentit en societat. Aquests significats es construeixen col·lectivament al llarg de generacions i, igual que ocorre amb la llengua, l’arquitectura o les festes, formen part de a identitat dels pobles. Perquè la gastronomia, com qualsevol manifestació de cultura, és el viu reflex de l’adaptació a les necessitats de cada lloc en cada moment.
En els nostres dies, els plats tradicionals valencians conviuen — amb més o menys fortuna — amb la pasta italiana, el sushi, els kebabs o l’anomenada cuina d’autor, entre molts altres. Una mescla enriquidora que ha donat lloc a noves fórmules culinàries que no entenen de fronteres. Tanmateix, la globalització ha comportat l’abandonament progressiu d’una part de la cuina local. És cert que hi ha plats, com la paella, que no només continuen ostentant un indiscutible protagonisme en l’imaginari gastronòmic, sinó que, a més a més, s’han projectat internacionalment. Altres, en canvi, s’han perdut en el camí, incapaços de resistir l’embranzida de les noves modes. Són precisament aquests plats en l’oblit, juntament amb els hàbits de s’hi associen, els que constitueixen la raó de ser d’aquest Receptari extraviat.
A l’Horta Nord de València, on conflueixen el barrans del Carraixet, la riquesa de la terra, la proximitat de la mar i la marjal i el contacte amb la ciutat, hi ha un univers gastronòmic particular que ha estat molt viu fins fa relativament poc de temps. Bonrepós i Mirambell, un dels pobles que conforme la comarca, nés un bon exemple, i entre els seus veïns i veïnes encara hi ha molts testimonis de la cultura culinària tradicional.
A través de les seues històries de vida, hem volgut endinsar-nos en les maneres com es vivia i es menjava a l’Hortaentre, si fa no fa, els anys vint i setanta del segle passat. El propòsit no és un altre que saber què es menjava, però també per què es menjavael que es menjava, com es menjava , on, quan i amb qui. I sempre parant atencióa aquests plats principals i acompanyaments que s’han esvaït, que estan en preill d’extinció o que, tot i ser més habituals, introdueixen algunes variants que els van divergir de les receptes canòniques.
Amb tot, pretenem contribuir-hi a fi que aquesta part tan singular de la memòria de Bonrepós i Mirambell no caiga definitivament en l’obliti, alhora, tractar de despertar la curiositat de la gent jove. I ho fem amb la ferma convicció que les receptes extraviades poden retrobar el seu lloc.”
Del pròleg de Receptari extraviat
Per saber més d’este llibre ací teniu la pàgina web , el seu facebook i les diverses notícies i ressenyes publicades a la premsa valenciana:
El Receptari Extraviat de Bonrepòs repassa la història recent del municipi (el Periodic.com)
Receptari Extraviat: elogi de la cultura valenciana que mai assaborirà Jamie Oliver (Cultur plaza)
Recetario extraviado por Paco Alonso (la Vanguardia)
E proper 13 de desembre a les 19 hores els autors de Receptari extraviat estaran a la Biblioteca del Museu Valencià d’Etnologia per presentar el seu llibre #EnVeuAlta. En esta ocasió canviarem el lloc de la presentació per poder tindre un aforament més gran, us informarem en arribar al Museu.
L’encarregat d’acompanyar els autors serà Paco Alonso, el qual es definix al seu perfil de twitter @pacoalonso com a “periodista de tve a la CV compromés amb els productes de la meua terra, pare de dos fills i de #LaCulturaDelAlmuerzo. Cofundador de @wikipaella i a la Vanguardia)” Este periodista valencià especialitzat en gastronomia de seguida va dir que sí a la proposta de participar en esta presentació, des d’ací li ho agraïm encaridament.
Nos us ho podeu perdre. Us esperem!
Tota la informació sobre la presentació la trobareu a este fullet.