Skip to Content

12.10.2022 | GLAMwiki

Avaluació del Viquiprojecte Corpus València

En la Biblioteca de L’ETNO des de l’any 2016 convivim amb viquipedistes, persones editores de la viquipèdia que un dia arribaren a les nostres vides per a quedar-se com una aliança imprescindible de L’ETNO.

Des de 2016 fins a l’actualitat ha plogut molt. Començàrem l’experiència amb la col·laboració d’un viquipedista resident que va estar amb nosaltres, i més tard amb la resta de centres vinculats a l’Àrea de Cultura de la Diputació de València, durant alguns mesos de 2016 i de 2017. Tot i que no hem tornat a comptar amb un viquiresident, no hem deixat de tindre el suport i la col·laboració de la comunitat viquipedista valenciana. En son pocs però molt bons: Bàrbara, Paco, Nino, Santi, Quico, Lluis i Montse sempre han estat disponibles per a ajudar-nos a dur endavant projectes i desenvolupar la capa wiki de L’ETNO. També estem guanyant de nous com Borja o Rafa que estic segura que han arribat per a quedar-se.

Amb l’expo «Muixerangues al cel» començàrem a explorar l’aplicació de la wiki a les exposicions temporals de L’ETNO i quan va arribar «Espill de festa : el Corpus» de seguida tinguérem clar que era necessari aprofitar l’exposició per a millorar el contingut que sobre el Corpus ja existia a la Viquipèdia i els seus projectes germans.

En esta ocasió dos viquipedistes compromesos amb el coneixement lliure, i millor persones, han estat la clau per a que siga un èxit: Lluis Ulzurrun i Montse Sáez. Ambdos són membres de Wikimedia España i Amical Wikimedia i són el millor exemple de com entenc que han de ser les persones del moviment wiki. Sempre els estaré agraïda – ho afirme com a Amparo Pons, bibliotecària de L’ETNO – per la seua disposició i el seu interés per ajudar la Biblioteca de L’ETNO en la seua missió de difondre la cultura popular valenciana.

Només ells dos, que han coordinat tot el Viquiprojecte Corpus de València, poden fer l’avaluació de com ha anat tot i contar-nos quins reptes hem assolit i de quina manera. Vos deixem amb Lluis i Montse!


 

Una nova experiència de wiki takes

Del 17 al 19 de juny hem realitzat a la ciutat de Valéncia un nou wiki takes – trobada que té com a objectiu fotografiar un espai geogràfic o un esdeveniment per a després alliberar les imatges a Wikimedia Commonsemmarcat dins del Viquiprojecte Corpus de València. L’objectiu aquesta vegada no era un territori o un edifici, sinò una festivitat tradicional. Ha estat un gran repte alhora que una gran experiència, molt intensa i molt diferent a allò que havíem fet fins ara.

Per a la realització del projecte hem comptat amb el suport de L’ETNO, Wikimedia España, Amical Wikimedia i la Regidoria de Cultura Festiva de l’Ajuntament de València.

La gestació del projecte ha estat força complexa. El Corpus és una expressió festiva antiga i amb una varietat d’actes simbòlics, tant civils com religiosos, alguns de molt populars, d’altres gairebé desconeguts. Tot i que té condició de bé d’interès cultural, i com a tal s’espera que es repetisca amb molta exactitud, això no sempre és així.

Una part important de la preparació va ser recollir les dades: quins actes hi ha, qui hi intervé, horaris i llocs, i si es podia accedir a fotografiar-los. Amb això començàrem el pla per a fotografiar i -si podíem- gravar vídeos i àudios.

 

Autor: Rafa Esteve. Font: Wikimedia Commons
Autora: 19Tarrestnom65. Font: Wikimedia Commons

Objectius i desenvolupament

Normalment en la planificació d’un wiki takes hi ha una llista de coses que es vol fotografiar, que potser són rares però que generalment no es mouen del seu lloc ni desapareixen a determinada hora.

En el cas del Corpus, la major part dels ítems a fotografiar són persones (o personatges) o actes, i quan excepcionalment es tracta d’objectes també es desplacen.  Cal fixar llocs i recorreguts, i estar preparats per moure’s sobtadament.

Començàrem amb uns 110 objetius per a fotografiar, però tot i que en aquesta ocasió el número es difícil de determinar, sens dubte supera els 120.

 

Comptàvem amb l’avantatge de ser força wikimedistes, la majoria ja bregats en altres wiki takes. Així ens hem anat distribuint als actes. Disposar de passes de col·laborador, gràcies a la Regidoria de Cultura Festiva de l’Ajuntament de València,  ens ha permès que fins a quatre persones es situaren al back-stage de la festa.

Abans de començar, hi havia unes 128 fotos del Corpus de València, cosa que sent molt més que altres festes del Corpus, no donava una visió completa del que hi ha: la Cavalcada del Convit, la Processó del Corpus i el Trasllat de les Roques eren parts conegudes i mínimament representades. Però altres actes, com ara el lliurament de Pomells, restaven pràcticament ignorats. Ara el que tenia alguna imatge, en té moltes, i el que no en tenia, en té.

La cobertura dels objectius ha estat gairebé total, amb casos que s’han aconseguit fotos de coses no previstes. Per exemple, donàvem per fet treure els Quatre Evangelistes, però no tant tenir-los d’un en un.

A 11 d’octubre de 2022, el total de fitxers pujats és de 3443 (Category:Wiki Loves Corpus 2022). 200 estan ja en ús en articles de viquipèdia i també en Wikidata. No tots els fitxers són fotos: hi ha 3301 fotografies, 47 vídeos, dels quals 19 ja s’utilitzen als projectes wikimedia; i 11 àudios, que es corresponen amb les músiques de les danses del Corpus de València gràcies a la gravació dels Germans Llorca.

Viquimarató Corpus València

L’activitat d’edició ha estat desenvolupada en valencià i castellà. En ambdós casos, la quantitat d’edicions ha estat considerable.

El període d’edició s’encetava el 18 de juliol amb la viquimarató presencial a L’ETNO, amb visita inclosa a l’exposició «L’Espill de Festa: el Corpus».
L’activitat ha estat un èxit. Es proposaren inicialment uns 20 artícles, uns de nova creació, altres per ampliar, millorar o referenciar.

Finalment s’editaren 34 artícles en castellà, i 34 en valencià, gairebé tots nous (29 en castellà i 32 en valencià). I les xifres en octets són també molt significatives: 248.094 en castellà i 258.874 en valencià, el que fa un total de 506.968 bytes afegits. Totes estes dades es poden comprovar des de la pàgina del Viquimarató Corpus on hi ha una taula amb els octets de cada article.

Els participants inscrits eren huit en inici, però el recompte final mostra onze, dels quals tres eren nous, sense experiència en edició però experts en cultura festiva valenciana i en especial en el Corpus de València i als quals estem molt agraïts per la seua participació.

Què ens queda per fer?

Algunes llacunes ens queden. 2022 ha estat un any estrany perquè la Casa de les Roques estava d’obres i això ha fet que tres roques no hagen eixit, a més d’altres quatre que es van quedar a l’Estació del Nord on es guarden temporalment.

Santa Marta va desfilar, però sense la Tarasca, que es va quedar a la plaça. I una altra cosa que encara no hem resolt és la gran quantitat de grups que intervenen en la processó, la distinció dels quals requereix molta saviesa que no tenim.

Què hem aprés?

Hem millorat la manera de repartir tasques i hem après sobre la marxa a organitzar-nos en grups. Una altra lliçó important és tenir en compte que els horaris es poden endarrerir però també avançar-se, cosa que fins ara no ens havia passat en altre wiki takes.

Ha estat una gran experiència amb persones que compartim l’interés per documentar les activitats, un wiki takes molt diferent però no per això menys divertit i emocionant.

Lluis Ulzurrun i Montse Sáez.

Ens acomiadem des de la Biblioteca de L’ETNO donant les gràcies a Lluís i a Montse, així com a cadascuna de les persones que ha participat del Viquiprojecte Corpus València.

En primer lloc, les persones editores que sempre ens acompanyen: Bàrbara, Quico i Nino. Els nous que han estat clau: Borja i Rafa Esteve, que en el seu cas ha passat de ser concursant de wiki concursos a un actiu imprescindible.

En segon lloc, gràcies als experts en cultura festiva: Ricard Català, Josep Lluís Marín i Enric Olivares que van fer un paper imprescindible a la viquimarató.

En tercer lloc, a la Regidoria de Cultura Festiva de l’Ajuntament de València per fer-ho tot més fàcil i en últim lloc als Germans Llorca que vingueren a L’ETNO el dia de la viquimarató per a tocar cadascuna de les danses del Corpus amb la dolçaina i el tabal i així poder gravar-les i alliberar-les.

Gràcies a tots i a totes per la vostra generositat i el vostre treball per la cultura popular valenciana!!!