Skip to Content

10.10.2024 | BiblioPOP, Espanta la por

Espanta la por 2024: de l’objecte al monstre

Cada any Espanta la por se sembla més a una falla. Quan encara estem parlant de la Quarantamaula, ja estem pensant en què farem l’any següent. I així va passar al mes de novembre de 2023 quan vam tindre una idea: convertir els objectes de la col·lecció de L’ETNO en els protagonistes de la campanya 2024. 

Només necesitàvem una bona il·lustradora valenciana que entenguera la nostra comanda i que acceptara crear les il·lustracions amb la participació dels professionals implicats en Espanta la por. La resposta va ser ràpida: Aitana Carrasco.  

Aitana Carrasco juga molt bé amb la tècnica del collage i és una experta en traure el millor de cadascun en tallers participatius. Per altra banda, tenim els professionals de biblioteques i museus que sempre estan disposats.

 

El 15 de febrer vam organitzar a L’ETNO el taller Cuinant Espanta la por 2024. Prèviament, havíem fet una selecció molt variada d’objectes del museu, alguns relacionats amb el treball al camp, d’altres relacionats amb la casa, les cures o la família i per altra banda, molts electrodomèstics que ja sabeu que ens agraden molt (ho sabreu si heu vingut a visitar la nostra exposició permanent, clar).

Els talleristes van ser professionals vinculats a biblioteques com Lluïsa de Palma de Gandia, Emili de l’Olleria o  Vicen de Gata de Gorgos entre d’altres, en segon lloc, tècnics de museu com Clara del Museu de l’Horta Sud o Júlia del Museu Internacional de les Titelles d’Albaida i per últim, dos professionals de la narració oral que tenen molt que dir sobre la campanya: Carles Cano i Tània Muñoz.

El objectiu era poder expressar a través del collage, unint un objecte del museu amb fragments de gravats del segle XIX, tres conceptes:

En primer lloc, una por que ens costara afrontar, en segon lloc, un personatge del nostre imaginari i en tercer lloc que era per a nosaltres o què significava la campanya Espanta la por.

En este vídeo vos ho contem tot…

Com a resultat del taller, es va fer una selecció de tots els treballs i tenim una veintena de collages impactants que reinterpreten els objectes de L’ETNO per a fer-los parlar amb un altre format. No tots els mostrarem enguany, els objectes continuaran sent els protagonistes en 2025.

Enguany, gràcies al treball de l’equip de disseny d’Ortogràfic, hem fet que un bressol, un garbell d’olives, una trascoladora i un braser siguen els protagonistes d’Espanta la por i el mitjà d’expressió de les nostres pors.

Gràcies a totes les persones que participareu en Cuinant Espanta la por i enhorabona pels resultats!