Naix el pòdcast «Els noms de la por» per a reflexionar, escorcollar i cercar quines son les nostres pors, les pors de les persones adultes. Per què existeix la por? A què tenim por? I si es dona el cas, espantar-la! o no! En tot cas, viatjarem pel territori valencià sempre ben acompanyades per la nostra tradició oral, com sempre ens agrada fer dins la campanya Espanta la por.
No és un pòdcast per a parlar de monstres valencians, d’espantacriatures, o de llegendes valencianes, però les utilitzarem per a demostrar-vos que les pors contemporànies i la manera que tenim d’afrontar en l’actualitat les pors més tradicionals poden explicar-se, i les podem arribar a entendre millor, amb l’ajuda de la nostra tradició oral.
És un projecte de la Biblioteca de L’ETNO, a partir d’una idea original d’Almudena Francés i Amparo Pons, cap de la Biblioteca de L’ETNO, guionada per Almudena Francés amb l’ajuda de Carles Cano, el disseny de so i la música d’Edu Comelles i Rafa Ramos Sania.
Escoltareu les veus d’Almudena Francés, de Carles Cano, d’Edu Comelles i d’Amparo Pons, i de molts companys i companyes del museu: sobretot de Raquel Ferrero, però també de Rosa, Joan, Tono, Asun, Carles… i de col·laboracions externes que vos anirem contant fil per randa en cada episodi.
Ens agrada la diversitat de veus, ens encisa el so i la música que l’acompanya i el fil del qual hem començat a tirar, perquè pensem que només hem fet que començar.
És la primera aventura de L’ETNO en l’univers pòdcast i ens estrenem vinculant aquesta experiència amb una campanya consolidada al museu com és Espanta la por. Al llarg dels mesos de preparació han estat presents totes les nostres pors: la por a no ser prou, la por al fracàs, a sentir-nos unes impostores en este món… pors quotidianes que no estranyen ningú, pors que tots i totes patim perquè al cap i a la fi d’això tracta este pòdcast de parlar-ne i d’espantar-les.
Tanmateix hem gaudit molt del treball, de la professionalitat dels companys de viatge, de les eixides a Penàguila, Planes i Ontinyent, d’escoltar testimonis reals, contes i cants de la Sibil·la, de tindre una bona excusa per a escorcollar de nou el Museu de la Paraula, de meravellar-nos amb la capacitat d’Edu Comelles de fer música a partir del so del muntacàrregues d’un tanatori, com ho sentiu, un muntacàrregues on només pugen els morts i al qual ens pujàrem tots, sí, fins i tot ens hem enfrontat a baixar a les catacumbes de la mort.
Els noms de la por el podreu escoltar a través d‘Spotify i Ivoox en les següents dates:
26 d’octubre – Episodi 1 «A què tenim por els valencians i valencianes?»
2 de novembre – Episodi 2 «Faltar no és sinònim de morir»
9 de novembre – Episodi 3 «El dol dol»
16 de novembre – Episodi 4 «Morir, desaparèixer i ja está?»
Cada episodi dispondrà d’informació complementària: referències bibliogràfiques, vídeos de testimonis, fotografies de la creació de l’episodi, audios exclusius i un fum de curiositats que vos anirem contant a través d’aquest blog de la Biblioteca de L’ETNO. Crearem una entrada per a cada episodi i totes estaran enllaçades a través d’aquest article.
I recordeu que no anem a soles, que enguany uns quants pòdcasts valencians ens acompanyen per a fer ressó de les nostres pors, però també de les llegendes i rondalles més esgarrifoses. Ací els teniu a tots!
Només ens queda convidar-vos a l’escolta col·lectiva que farem del primer episodi el proper 26 d’octubre!
A les 20 hores vos esperem a la sala VIII de l’exposició permanent de L’ETNO per a escoltar junts, sota un sostre d’objectes de la cultura popular i amb poqueta llum, «A què tenim por les valencianes i els valencians?»
Si esteu interessats en assistir, per favor envieu un missatge a biblioteca.etnologia@dival.es per a reservar la vostra plaça.
L’equip d’Els noms de la por vos espera!