Som finalistes del Sello CCB 2023 i el primer que hem de fer és felicitar la biblioteca especialitzada guanyadora, que no som nosaltres, sinó la Biblioteca-Centre de Documentació del Museo reina Sofia amb el projecte «Hablando en data».
És la segona vegada que quedem finalistes en este reconeixement, l’altra vegada va ser en 2019 amb «Espanta la por: per Tots Sants monstres valencians» i com que pensem que no hi ha dos sense tres, potser a la propera ens duguem el guardó a casa.
En tot cas, estem molt contentes perquè pensem que si fem coses i no les contem i no s’arrisquem a no guanyar i quedar finalistes, doncs ningú s’assabentarà i ningú podrà inspirar-se en allò que nosaltres fem per poder fer coses millors. Si et quedes amb nosaltres, t’expliquem què és el CCB, què és el Sello CCB i quin és el projecte que hem presentat.
El Sello CCB és una distinció que convoca el Consejo de Cooperación Bibliotecaria (CCB), l’òrgan de composició interadministrativa que canalitza la cooperació bibliotecària entre les administracions públiques que depenen del Ministeri de Cultura. Amb aquest reconeixement es ressalta anualment aquells projectes bibliotecaris més destacats de l’any i que s’enquadren en el marc del III Pla Estratègic 2019-2023 del CCB que té com a fil conductor la Igualtat a Biblioteques.
La Biblioteca de L’ETNO ha resultat finalista de la convocatòria de 2023 en la secció de biblioteques especialitzades, en aquesta ocasió com ja vos hem dit abans, la biblioteca guanyadora en la modalitat de biblioteca especialitzada ha estat la Biblioteca i Centre de Documentació del Museu Reina Sofia amb el seu projecte “Hablando en data”, però haver estat triada entre els projectes bibliotecaris destacats del 2023, ens permet formar part del mapa del Sello CCB i rebre el diploma de reconeixement a les bones pràctiques bibliotecàries del Ministeri de Cultura del Govern d’Espanya. El 2019, la Biblioteca de L’ETNO també va quedar finalista amb el projecte “Espanta la per: per Tots Sants, monstres valencians!” i és l’única biblioteca especialitzada valenciana que apareix reconeguda al Mapa del Sello CCB.
El projecte distingit, «Fadrines: un club de lectura per trencar estereotips sobre la fadrinesa femenina», naix de l’estratègia col·laborativa que la Biblioteca de L’ETNO manté amb les biblioteques públiques valencianes a través de BiblioPOP. En 2020, L’ETNO va publicar «Fadrines: el procés de no casar-se a la societat valenciana» al número 8 de la col·lecció Temes d’etnografia valenciana i les autores dels quals són Raquel Ferrero, conservadora de L’ETNO, i Clara Colomina. Aquest llibre naixia de la investigació sobre la condició social de les dones solteres realitzat a comarques de l´interior de la província de Castelló. Aquest assaig analitza com néixer a l’època de les nostres àvies implicava un futur prefixat: casar-se i tenir fills. Les solteres no van seguir aquesta norma i, conseqüentment, van encarnar un trencament amb la pauta social imposada. Així, doncs, indaga en la vivència de l’estereotip social associat a la soltera i visibilitza altres feminitats no vinculades forçosament al matrimoni, a la criança o la cura.
Bé, del Club de Lectures Fadrines ja hem parlat a este blog i també l’hem avaluat. Des del juny del 2022, 14 biblioteques públiques valencianes han realitzat el club de lectura: Algemesí, Gata de Gorgos, Beniarbeig, Aielo de Malferit, Bocairent, Polinyà del Xúquer, Massanassa, Alaquàs, Massamagrell, Benigànim, Llíria, Valencià, Xirivella.
Aquest projecte finalista del Sello CCB no s’ha acabat i el 2024 es parlarà de la fadrinesa femenina en altres biblioteques públiques valencianes com Barxeta, Llutxent, Almussafes, Quatretonda, Riba-roja de Túria, Ondara, Castelló (València), Callosa d’en Sarrià , Càrcer, Pego, Alginet, de nou a Algemesí i també a L’ETNO.
Des de la Biblioteca de L’ETNO continuarem treballant amb la mirada posada en la cooperació i la innovació de les propostes. Així mateix, no deixarem de participar a les futures convocatòries del Sello CCB per a donar visibilitat als nostres projectes, servir de referència de bones pràctiques per a altres biblioteques especialitzades i apostar activament per la cooperació bibliotecària.