Skip to Content

23.5.2022 | BiblioPOP

Club de lectura Fadrines

Fadrines. El procés de no casar-se en la societat tradicional valenciana és un assaig divulgatiu escrit per Raquel Ferrero i Clara Colomina. Està publicat en el número 8 de la col·lecció «Temes d’etnografia valenciana de L’ETNO» i  basat en una investigació sobre la condició social de les dones fadrines.

Nàixer en l’època de les nostres àvies implicava un futur prefixat: casar-se i tindre fills. Les fadrines no van seguir eixa norma i, conseqüentment, sembla que encarnen un trencament amb la pauta social imposada. Així doncs, l’estudi obri el mapa de coneixements sobre les maneres de ser i de viure en la societat tradicional valenciana, i tracta d’enriquir-lo amb trajectòries de persones que han sigut comunament poc considerades. A més, indaga en la vivència de l’estereotip social associat a la fadrinesa i visibilitza altres feminitats no vinculades forçosament al matrimoni, a la criança o a la cura.

Arxiu Fotogràfic de L'ETNO. Col·lecció Soler Carnicer.
Arxiu Fotogràfic de L'ETNO. Col·lecció Toni Mestre.
Arxiu Fotogràfic de L'ETNO. Col·lecció Soler Carnicer.
Arxiu Fotogràfic de L'ETNO. Col·lecció Soler Carnicer.
Arxiu Fotogràfic de L'ETNO. Col·lecció Toni Mestre.

Des de la Biblioteca de L’ETNO proposem a les biblioteques inquietes valencianes que este llibre siga el protagonista del vostre club de lectura! 

Vos imagineu les converses que podrien eixir d’esta lectura? Els testimonis i les experiències viscudes? Nosaltres sí, perquè sabem quin és el perfil habitual dels clubs de lectura de moltes biblioteques: les dones. I sí, ho sabem, és assaig, no és literatura, i sí sabem que serà més difícil. Per esta mateixa raó vos ho posem molt fàcil perquè vos oferim:

Una guia de lectura per a facilitar la feina a les persones mediadores dels clubs i que no tingueu excuses per fer este pas endavant. Hem treballat junt a la nostra companya Raquel Ferrero, coautora del llibre, i junt a dos expertes en  clubs de lectura, Carmen Navarro i Rosa Marín, per fer esta guia que vos ajudarà a dinamitzar les vostres sessions.

2 lots de 20 llibres cadascun que podeu demanar en préstec a la Biblioteca de L’ETNO i que vos farem arribar a la vostra Biblioteca.

Qui pot demanar-ho? 

Qualsevol biblioteca pública, universitària o especialitzada del País Valencià o qualsevol entitat, sense ànim de lucre, que dinamitze clubs de lectura.

Els lots es lliuraran per rigorós ordre de petició i es podran tindre en préstec un màxim de dos mesos

Com demanar-ho? 

A través del següent formulari on et preguntem tot allò que necessitem saber.

 

Què demanem a canvi?

A L’ETNO, i a les seues autores, ens agradaria saber quina és la resposta i l’acollida que el llibre Fadrines té entre les persones lectores, el diàleg que crea i els testimonis que aporta, que de segur en seran uns quants. Des d’este interés, vos convidem a fer
un exercici d’intercanvi d’impressions amb L’ETNO per diferents vies, que poden ser:
1- La participació de les autores en la sessió final. Les podeu convidar i, en la mesura de la seua disponibilitat, hi acudiran.
2- La gravació sonora o audiovisual de la sessió final per poder treballar sobre els comentaris, sempre amb el necessari vistiplau de les persones participants. Vos explicaríem com fer-ho.

Vos animeu?