Skip to Content

23.5.2022 | BiblioPOP

La Festa Valor

 

 

 

De tots és conegut que als valencians i a les valencianes ens agrada festejar-ho tot, sempre hi ha un bon motiu, i després d’esta època de contenció obligada ausades que ens ho mereixem. En esta ocasió volem parlar-vos d’una festa dedicada a la narració oral, a les rondalles i, per suposat, a les iaies que saben contar. Una festa de la paraula i de la fantasia, per a grans i per a menuts, on tots i totes tenen cabuda i que té el mateix cognom que l’escriptor de Castalla, Enric Valor. La intenció està clara: amb cada festa Valor volem retre un merescut homenatge al lingüista i narrador, que com diu Dani Miquel, va fer de la rondalla el seu major tresor.

La Festa Valor és una festa popular que vol estendre’s pels carrers i places d’arreu el País Valencià, és una oportunitat per a escoltar els professionals de la narració, però també a les iaies i iaios que saben contar. Una festa de la paraula per a les oïdes de tots i de totes.

És una iniciativa de la Càtedra Enric Valor de la Universitat d’Alacant, que dirigeix Joan Borja, i a la Biblioteca de L’ETNO estem molt orgullosos de poder dir, que vam ser una miqueta engrescadors. La primera festa es va celebrar a la Universitat d’Alacant el passat 30 de setembre de 2021, va ser el tret d’eixida que necessitàvem perquè les festes valor començaren a rodar.

La segona Festa Valor va ser a L’ETNO el 15 d’octubre de 2022 i la vam crear amb una única intenció: ajudar a difondre la Festa i estendre la rondalla arreu del País Valencià.

Des de la vocació que té L’ETNO com a museu social, pensàrem i dissenyàrem la nostra festa per a que poguera ser copiada i adaptada per qualsevol població que volguera fer-ne una. Ara, nosaltres, creàrem la nostra, la que poguérem i volguérem fer a L’ETNO. La Festa Valor, com tota festa popular, no és única i inflexible. La podeu millorar de segur perquè la fareu a la vostra manera i per al vostre veïnat.

 

En este article només vos volem contar com va ser la Festa Valor de L’ETNO per si vos ve de gust agafar idees o demanar-nos recursos.

Tot allò que creàrem va ser amb eixa intenció: que qualsevol poble valencià ho poguera reaprofitar tot, des de la imatge gràfica de la festa, fins als textos adaptats  de les rondalles d’Enric Valor per poder fer lectures participatives i teatre.

El guió de la nit va ser creació de la narradora valenciana, Almudena Francés, la qual va guiar tota la nit de rondalles, i junt a ella vam imaginar tot allò que ens agradaria fer amb les rondalles en una festa. D’aquesta manera llegírem rondalles, escoltàrem rondalles, interpretàrem rondalles i fins tot les tastarem. I no només les Rondalles Valencianes d’Enric Valor, sinó moltes altres de la nostra tradició oral.

Des d’aleshores, ja en són unes quantes poblacions les que han celebrat una Festa Valor: Castalla, Ròtova, Potries… i ens agradaria tindre coneixement de totes les Festes Valor que es desenvolupen d’ara endavant per poder recopilar-les i posar-les al mapa del nostre territori.

No dubteu en preguntar-nos i en demanar-nos els recursos, estem segurs que vos podrem ajudar.

Llarga vida a la Festa Valor!