Com cada any, vos presentem els resultats de l’enquesta d’avaluació en la versió Espanta la Por’21. Com sempre, depenem plenament de la vostra participació perquè aquesta iniciativa prenga força en cada cita. A més, també, perquè pugueu indicar-nos, mitjançant les vostres puntuacions i opinions, com millorar aquesta proposta anual de la cultura valenciana. Així, amb la vostra inestimable ajuda, podem corregir tendències, esmenar possibles errades i enriquir-nos amb les vostres aportacions.
En les activitats de l’Espanta la por’21, han participat un total de 105 biblioteques municipals, escolar i museus etnològics locals, dels quals 41 han respost a les qüestions de l’avaluació. La grandíssima majoria de les institucions participants, no cal dir-ho, han estat biblioteques públiques. Les fonts per a assabentar-se de la darrera campanya de l’Espanta la Por ’21, han estat novament la mateixa biblioteca de L’ETNO, Museu Valencià d’Etnologia.
Cal avançar que, en general, els percentatges de satisfacció han estat alts i encoratjadors, sense que açò, per altra banda, signifique descurar les crítiques i consells que ens feu. D’aquesta manera, podem polir i allisar les arestes que anem trobant durant la planificació de futures campanyes.
Continuem, la comunicació entre la Biblioteca de L’ETNO, Museu Valencià d’Etnologia i els vostres centres, els materials facilitats i la bibliografia han tingut una acceptació molt àmplia, amb una puntuació de més de 80%, ratllant, en alguns casos, el 90%.
Les observacions que més ens heu fet sobre les qüestions anteriors són el retard de l’arribada del material o la dificultat per a molts/es companys/es de poder vindre a una trobada per raons de distància o d’horaris (malgrat que aquest punt ha obtingut una votació/acceptació del 79%).
Respecte a l’aprofitament de les memòries d’altres anys, trobem una certa davallada en relació amb els anteriors punts: només un 50% han aprofitat les experiències d’altres participants. Pensem que és una qüestió d’insistir en el tresor que guardem d’experiències perquè aquest percentatge cresca considerablement.
Pel que fa a un dels referents de la literatura i cultura popular valencianes de tots els temps, Enric Valor, la totalitat dels centres participants sabien que l’any passat, l’Espanta la por, hi estava dedicat. La iniciativa d’un any Valor ha estat vist com a apropiada amb quasi un 10 de puntuació.
Açò ha ajudat , en la vostra opinió, a pujar el coneixement, entre el públic, d’aquest autor valencià. La manera de presentar-lo als usuaris ha estat amb la creació de punts d’interés, recomanació lectora per xarxes i narració oral de les rondalles. A més, quasi un 70% dels participants heu jutjat que seria interessant repetir la Festa Valor que s’organitzà a l’ETNO en els vostres centres o localitats. La possibilitat de fer una altra festa en honor, per exemple, a alguna autora, sobretot valenciana, ha estat un dels comentaris més recurrents per a una altra celebració d’aquesta mena.
Quant els jocs, poques han estat les biblioteques o altres centres que han organitzat partides del joc Espanta la por, principalment a causa de la Covid. Si parlem de La Fallera Calavera, es nota un increment a preparar més partides, de la classe que siguen, i l’interés per part dels centres participants. Un al·licient extra ha estat la carta extraordinària de la fallera Calavera i que, entre altres destinacions, enriquint les baralles de cada centre o han estat sortejades. El factor Fallera calavera, en un 75% dels casos, ha servit per a atraure gent jove.
Recalant en les activitats desenvolupades, les quatre primeres, per importància, ha estat: difusió de la campanya Espanta la por per xarxes, decoració de la biblioteca, elaboració d’un punt de llibre i contacontes/rondallista. Per desgràcia, la pandèmia ha significat una barrera a l’hora de poder dur a terme, amb normalitat, les activitats proposades (un 68% de limitació) i la comunicació dels vostres centres amb altres institucions no ha estat tan profitós com hauríem desitjat (42%).
Quins objectius principals s’han aconseguit? Els més fructífers han estat la difusió de l’imaginari valencià de la por, el de la literatura popular valenciana, el foment lector i donar a conèixer L’ETNO entres els lectors. Si bé la implicació dels vostres respectius centres en la campanya obté una bona lectura (6,90% de mitjana ponderada), per contra, la implicació d’ajuntament i de polítics no té uns resultats tan bons com desitjaríem. Quines limitacions heu tingut? Les tres més nomenades són: el temps de planificació, manca de personal i qüestió econòmica.
La filosofia del projecte Espanta la por continua obtenint una acceptació total entre els participants: ni més ni menys que un 100% consideren que l’experiència Espanta la por és una bona proposta, la qual cosa convida i estimula la continuació del projecte com a esdeveniment anual. Un 72,50% veurien bé una reunió d’avaluació per a arrodonir la propera campanya Espanta la por!’22.
Abans de començar la campanya Espanta la por ’21, la gran majoria coneixia L’ETNO, Museu valencià d’Etnologia (92,50%) i la seua Biblioteca (un poc menys 80%). Després de la campanya, ens heu valorat amb un 8,80% de mitjana poderada i la de la campanya Espanta la por ’21 en si amb un 8,65 també de mitjana ponderada, la qual ens recompensa al mateix temps que ens estimula a continuar endavant amb aquest projecte que tant ens enriqueix a tots i a totes.
Com a conclusió, veiem que l’experiència Espanta la por continua donant fruits, aportant noves perspectives, contribuint a la preservació i a la comunicació del nostre imaginari fantàstic i, sobretot, volem que el projecte dure molt i busque noves fórmules per a poder mostrar noves perspectives i atraure més públic perquè el nostre patrimoni es conega i no es perda.