«Iniciatives com aquestes fan poble, responia Desirée Mellado de la Biblioteca d’Alaquàs; Pràcticament tots els participants han vist identificades a dones del seu entorn, comentava Pau Banyó de la Biblioteca de Beniarbeig; Dinamitzen, aclareixen dubtes, prenen nota dels suggeriments i accepten les crítiques, deia de les autores Laura Albalat, de la Biblioteca d’Arrancapins de València; Donar-vos l’enhorabona per aquesta iniciativa i facilitar les coses, agraia Dolors Asensi de la Biblioteca de llíria; Imprescindible. Les participants quedaren encantades amb Raquel (així ens ho feren saber): enriquí la reunió amb dades, experiències i comentaris. Tenia la sessió perfectament preparada i va saber crear el clima addient per a que les participants se sentiren còmodes i participaren de manera activa. Va empatitzar perfectament amb elles, afirmava Josep Daràs de la Biblioteca d’Onda» Son només algunes de les respostes que hem rebut dels professionals bibliotecaris valencians sobre l’avaluació del Club de Lectura Fadrines.
Des de desembre de 2022 a setembre de 2023 han estat 14 les biblioteques públiques valencianes que han llegit col·lectivament Fadrines en poblacions tan diverses com Algemesí, Gata de Gorgos, Beniarbeig, Aielo de Malferit, Bocairent, Polinyà del Xúquer, Massanassa, Alaquàs, Massamagrell, Benigànim, Llíria, Valencià, Xirivella i Onda.
En acabar cada sessió i tornar-nos els lots de llibres, des de la Biblioteca de L’ETNO enviem a cada centre un formulari d’avaluació, si voleu el podeu consultar ací. Estem convençudíssimes que avaluar és imprescindible per a analitzar l’eficència d’un servei, la satisfacció de l’activitat, els seus resultats i detectar aquells punts febles per a poder millorar-los. També tenim curiositat per saber més dels clubs de lectura de les biblioteques valencianes, pensem que potser des de la Biblioteca de L’ETNO podem ajudar a introduir noves lectures com és l’assaig i apropar per esta via la cultura popular a la ciutadania.
Voleu saber com són estos clubs i què hem avaluat?
El 100% dels clubs estan formats majoritàriament per dones. En quatre d’ells només eren dones, i en la resta de grups la presència dels hòmens era d’un 5%. L’edat mitjana de les persones lectores era de 50 a 60 anys.
Tots els grups estaven consolidats com a clubs de lectura de la biblioteca i formaven grups lectors actius, encara que en la seua majoria de literatura. Davant la pregunta si era la primera vegada que llegien un assaig en grup, només la Biblioteca de Bocairent i Beniarbeig afirmaven haver llegit abans assaig en el club de lectura.
A la pregunta, les lectures en valencià són habituals en el vostre club? Només 6 biblioteques afirmaren que la lectura en valencià era habitual. Les biblioteques de Bocairent, Aielo de Malferit, Alaquàs, Llíria, Massamagrell, Benigànim i Onda respongueren que el valencià no és habitual a les lectures del seu club.
Així que hem comprovat que, allò que en principi podia semblar una limitació – llegir un assaig en valencià -, ha resultat un repte per a la majoria dels grups.
La qüestió és: ha estat un repte frustant o enriquidor?
El 61,6% de les respostes indicaven que la dificultat que trobaven estava entre un 5 i un 8. Una dificultat prou marcada i que totes apuntaven que es trobava en la lectura de la part metodològica de la investigació. La guia de lectura del llibre ja preveia esta situació, per la qual cosa s’indicava que esta part podia no llegir-se per a poder anar directament a la dedicada als testimonis.
I és esta part, la dedicada a les experiències de vida, la que ha fet reviure testimonis propis o propers: familiars, dones del poble… El tema de la fadrinesa ha activat la participació i ha permés compartir experiències.
Pel que fa a la gestió des de la Biblioteca de L’ETNO la satisfacció ha estat molta alta. Consideren que la guia els ha ajudat en la lectura del llibre i la gestió dels lots, tant la petició com la rebuda dels llibres, ha estat valorat pel 84,6% amb un 10, així com la comunicació amb la Biblioteca de L’ETNO amb un 10 pel 92, 3%.
Raquel Ferrero va assistir a totes les sessions i en algunes d’elles va poder acompanyar-la Clara Colomina. En cada club demanaren poder gravar l’àudio de la sessió i així ho pogueren fer. Com bé indicaven en l’avaluació des de la Biblioteca de Beniarbeig: Excel·lent. Sense elles la sessió no hagués tingut l’èxit que va tindre. Són unes grans coneixedores del tema i amb una gran capacitat comunicadora.
En tot cas, si hi ha una cosa que ens agrada llegir en les opinions és l’interés que han mostrat les lectores per conèixer el procés d’investigació i el treball de camp. Ens fa pensar que caldria fer més difusió de com es treballa des de la investigació etnogràfica perquè hi ha molta curiositat i interés al respecte.
En 2024 Fadrines continuarà viatjant pel territori. En 2024 trobareu el Club de Lectura Fadrines a les següents poblacions valencianes: Barxeta, Llutxent, Almussafes, Quatretonda, Riba-roja de Túria, Ondara, Castelló (València), Callosa d’en Sarrià, Càrcer, Pego, Alginet, Algemesí, on tornarà de nou, i també a L’ETNO. I sobre el nostre propi club a la Biblioteca de L’ETNO estigueu a l’aguait perquè a la primavera tindreu notícies nostres!