Skip to Content

28.5.2022 | BiblioPOP

I finalment va arribar… la presentació BiblioPOP

Ahir, 27 de maig, finalment vam rebre a L’ETNO a més de 60 biblioteques valencianes que estaven encuriosides per la convocatòria que havien rebut: vols ser una BiblioPOP?

A cegues, sense saber què volia dir això, van acudir a la crida amb la curiositat per saber més, amb l’expectativa de que alguna cosa bona sempre els proposem  i amb l’emoció de retrobar-se amb molts companys i companyes.

La cita era a les 10:15 per a desdejunar al pati de L’ETNO. Calia agafar forces per a entrar a la reunió de presentació i era una cita prèvia necessària per a posar-se al dia i per a les abraçades.

A les 11 en punt, entràrem, moltes d’elles amb maletes per poder endur-se materials, a la sala Alfons el Magnànim del Centre Museístic de la Beneficència, amb un fil de música molt POP: Lollipop de The Chordettes

Atenció: l’autoria de totes les fotos que ací trobareu és de Iván Navarro.

Xavier Rius, diputat de l’Àrea de Cultura de la Diputació de València, va obrir  la presentació donant la benvinguda a totes les biblioteques i mostrant la seua confiança en tot el col·lectiu de professionals.

Des de la Biblioteca de L’ETNO estem molt agraïts a Xavier Rius pel suport demostrat al projecte BiblioPOP i, en definitiva, a totes les campanyes i idees que ixen des de la nostra biblioteca.

Junt a ell presentàrem la marca i explicàrem què és BiblioPOP i perquè ho som. Les raons són encertades i són una realitat, per la qual cosa estem convençudíssims de ser BiblioPOP. Explicàrem els recursos de difusió que els anàvem a lliurar: cartells de quatre tipus diferents, adhesius per a identificar la biblioteca i marcapàgines per repartir als seus usuaris.

Cal fer visible a les biblioteques que som BiblioPOP. Els recursos ja els tenen, ara només cal que els pengen i ens envien fotos per vore com queda a les biblioteques.

Una vegada presentàrem el continent, calia presentar el contingut. Totes les propostes i projectes que van a anar omplint el projecte BiblioPOP i que aniran creixent amb el pas del temps.

Des de la Biblioteca de L’ETNO estem molt contents que les veus foren diverses i que participaren companyes del museu:

En primer lloc, comptàrem amb Raquel Ferrero, conservadora de L’ETNO, alma mater del Museu de la Paraula – Arxiu de la Memòria Oral Valenciana, i coautora del llibre Fadrines. Ens va deixar a tots bocabadats amb l’energia de les dones protagonistes de Fadrines, va saber encaixar molt bé el potencial del llibre en el context d’un club de lectura i així va presentar els recursos que hem creat des de L’ETNO per a facilitar la dinamització dels clubs de lectura del llibre Fadrines : la guia de lectura per a la mediació i els lots de llibres. 

En segon lloc, Estefania Martínez, responsable de la unitat d’exposicions de L’ETNO, va contar les facilitats que dona el museu i el seu treball per poder demanar les itineràncies. Va explicar l’oferta que actualment existeix i la forma i condicions per demanar-les, com ja sabeu el nostre museu és de la Diputació de València i és un servei completament gratuït per la província de Valencià, però que esta obert a tot el territori. Totes les biblioteques valencianes poden demanar les exposicions itinerants de L’ETNO. 

Raquel Ferrero
Raquel Ferrero llegint fragments de Fadrines
Estefania Martínez
Estefania Martínez explicant les itineràncies de L'ETNO

I va arribar el moment de presentar la Festa Valor, de parlar del seu origen i de la nostra funció en esta festa: ajudar a estendre-la. Amb esta intenció es va explicar la festa que va realitzar L’ETNO el passat mes d’octubre i els recursos que tenim a disposició de totes les biblioteques.

Volíem mostrar altres exemples de la Festa Valor fora del nostre museu. Vam convidar a Sara Esteve, de la Biblioteca de Castalla, per a què ens explicara la Festa de la Fantasia que se celebra anualment al poble d’Enric Valor i la Festa Valor que van realitzar en 2021. Tanmateix, convidàrem Borja Fuster, bibliotecari de Potries, que va celebrar la Festa Valor el passat 22 de maig per a que ens explicara que havien fet a Potries i com ho havien organitzat.

No ho dubteu, feu una Festa Valor i ajudeu-nos a fer-les volar a tot el País Valor, per celebrar la paraula, la narració oral i la figura d’Enric Valor.

La borsa de la Festa Valor.
El photocall de la Festa Valor.
Sara Esteve, de la Biblioteca de Castalla.
Borja Fuster, de la Biblioteca de Potries.

A continuació, Sergio Baggetto i Carles Penya-roja, de la Biblioteca de L’ETNO, participaren també i així l’equip al complet de la Biblioteca de L’ETNO parlàrem dels dos darrers punts: Espanta la por i els intercanvis bibliogràfics.

Carles, va presentar els resultats de l’avaluació de la campanya de 2021 i Amparo va avançar les novetats per a 2022. Sergio i Amparo presentaren totes les publicacions que s’anaven a endur: Benvolguda Quarantamaula, Muixerangues al cel, Temps destarifat, Viure a la caseta, Fadrines i una nova carta Espanta la por de la Fallera Calavera.

Totes les BiblioPOP rebran les publicacions de L’ETNO a partir d’ara, però també es comprometen a fer arribar a L’ETNO tot allò que es publique als seus pobles, o almenys, ens informaran de les novetats  que ens podrien interessar.

Com es va dir al llarg del matí, el compromís BiblioPOP és un compromís en les dos direccions: L’ETNO amb les biblioteques i les biblioteques amb L’ETNO.

L'equip de la Biblioteca de L'ETNO.
Carles Penya-roja
Sergio Baggetto parlant dels intercanvis.
Amparo Pons amb la carta extraordinaria Espanta la por de la Fallera Calavera.

Tancàrem el matí amb suggeriments de les biblioteques assistents i amb una cua, amb la música de Lollypop,  per poder arreplegar els materials, tant els recursos gràfics com les publicacions que els propers dies estaran a disposició dels lectors i les lectores valencianes en el catàleg de la XLPV.

I a poc a poc ens acomiadàrem entre fotos i rialles de totes les professionals assistents. Anàvem eixint amb maletes i carrets de la compra carregats i amb el més important, amb idees bullint al cap.

Asun Atero, de la Biblioteca de Massamagrell.
Borja Fuster, de la Biblioteca de Potries.
Teresa Gomis, de la Biblioteca de Guadassuar.
Tancament de la presentació.
Arreplegant materials
Bibliotecaris de la Marina.
Vicen Mulet, de la Biblioteca de Gata de Gorgos.
Bibliotecaris de la Vall d'Albaida.
Bibliotecaris de la Marina.

L’equip de la Biblioteca de L’ETNO volem agrair la bona acollida de BiblioPOP i el suport que hem tingut.

Volem agrair la participació i assistència de: Xavier Rius, diputat de l’Àrea de Cultura de la Diputació de València, Carmina Prats, en representació de la Direcció General de Cultura i Patrimoni de la Generalitat Valenciana, els membres de la Junta de Govern del COBDCV que assistiren en representació del nostre Col·legi Professional, les nostres companyes de L’ETNO, Raquel Ferrero i Estefania Martínez que participaren activament, però en general a tot L’ETNO pel seu suport constant, i per suposat a cadascun dels companys i companyes que sempre responen, que sempre diuen sí i que mai ens defrauden.

Acaba de nàixer BiblioPOP i només li podem desitjar una llarga vida de combois POP!!!